rozella napisał(a):A ja Grudnia i Świąt ....
to zupełnie jak ja.
rozella napisał(a):A ja Grudnia i Świąt ....
Marysia napisał(a):A u nas profilatyka ...leży. Ale to nie tak, że lekarze winni, czy brak pieniędzy. Musi zmienic się mentalność ludzi. By zdali sobie sprawę, że rak to nie zawsze wyrok. Coś wiem na ten temat...wielu uważa, że diagnoza onkologiczna to koniec. A to nie zawsze jest prawda. Trzeba obserwować swój organizm i nie bać się robić badania, gdy się coś niepokojącego dzieje. Wiele osób mogłoby żyć, gdyby wcześniej....
anabelle napisał(a):Marysia napisał(a):A u nas profilatyka ...leży. Ale to nie tak, że lekarze winni, czy brak pieniędzy. Musi zmienic się mentalność ludzi. By zdali sobie sprawę, że rak to nie zawsze wyrok. Coś wiem na ten temat...wielu uważa, że diagnoza onkologiczna to koniec. A to nie zawsze jest prawda. Trzeba obserwować swój organizm i nie bać się robić badania, gdy się coś niepokojącego dzieje. Wiele osób mogłoby żyć, gdyby wcześniej....
Marysiu zgadzam się. Profilaktyka leży. Zmienia się to bardzo bardzo powoli, o wiele za wolno. Ale co zrobić, żeby zmienić mentalność ludzi? Innym krajom (niektórym) lepiej to wychodzi. Coś jest na rzeczy. Uwikłałabym w to jednak też i lekarzy i brak pieniędzy i chaos w zarządzaniu służbą zdrowia ( nie w równych proporcjach).