HYDE PARK

Postprzez teremi Pt, 18.01.2008 21:15

chwilowo będzie mównica a nie teksty (w sprawie tekstów wyjaśni się jutro jak przyjdzie okulysta bis)
ale mam nową głupią klawiaturę, jest czarna i jej nie widzę jak jest ciemno.
ale ja nie o tym, ja o filmie "Katyń'
cos mi się wydaje, że od Wajdy wymagamy cudu a nie filmu, bo rodzi mi się pytanie jak w takim razie pokazać to co się zdarzył tak, żeby zrozumial to też i młody człowiek nie znający historii polski, wojny - phi nawet taki, który nie wie gdzie leży ten K-R
żyjemy w epoce obrazu i niestety tylko obraz i to drastyczny może przemówić do wyobraźni przeciętnego widza, stąd i podzielone opinie.
Oczywiście są sceny gorsze, ale i Wajda dziś coś by zapewne poprawił.
Mam jednak pytanie/a czy o Katyniu powinno sie mówić w kategoriach fabuły? moim zdaniem nie, czy dokumentu? - zapewne tak, ale dopiero jak światło dzienne ujrzą zasoby archiwum rosyjskiego; tak więc pozostaje mozliwa i w miarę realna tylko ta opcja jaka wybrał reżyser.
Między nim a nami tu wszystkimi jest też drobny przedział czasu, my tę historię zdecydowanie oceniamy z innej perspektywy.
Faktem też jest iż z Oskarami bywa jak z Noblem - nie da sie do konca uciec od polityki, przecież na filmy głosują ludzie żyjący tu i teraz i mam nadzieję nie zamykający oczu na świat.
Czy jest to słuszne? nie wiem, ale było by mi miło gdyby "Katyń" został nominowany chociaż nie wspominając juz o nagrodzie, bo ta raczej w sferze marzeń.

uff schodzę z mównicy,bo nie ma szklanki z wodą
teremi

Postprzez iwna Pt, 18.01.2008 21:39

nawet nie śmiem stanąć obok mównicy a co dopiro na nij

ale co powiem to powiem

BARDZO bym chciała aby Katyń otrzymał Oskara
i już nie tylko za walory jako obraz
/siem nie wypowiadam bom laik/
ale właśnie głównie ze wskazań "politycznych"
aby Świat obejrzawszy może jakoś wpłynął
na otworzenie się tych rosyjskich strasznych Archiwów

mówią że Polacy się lubią babrać w przeszłości bez końca
no niech wreszcie wszyscy poznają prawdę o polskich tragediach
a będzie wreszcie koniec babrania

bum!
iwna

Postprzez Bromba So, 19.01.2008 00:03

No dobrze, Katyń w kategorii paradokumentu w moim odczuciu już bardziej się broni.

Co do Wajdy, to jednak parę cudów zrobił, ma potencję, więc są i oczekiwania, taki lajf. Może w temacie Katynia jest prywatnie za blisko...?

Myślę też że Ostrożnie, pożądanie paradoksalnie ma się jakoś do Katynia - choć sedno inne, to jednak pan Ang zrobił taki film, że nawet bez żadnej znajomości niuansów historycznych, można się łatwo odnaleźć w sferze ogólnoludzkiej. Czyli da się... Chyba, że w ogóle nie było to zamierzeniem Wajdy, a tylko ja mam obsesję uniwersalności.

Niech sobie Katyń dostanie tego Oskara, niech otworzą się archiwa rosyjskie, niech przyjdzie koniec naszego babrania się (w to akurat mało wierzę, poza tym jeszcze jest parę ważnych tematów). A w ogóle to mamy też "nienazwiskowe" i niepolityczne świetne polskie filmy, warte pokazywania w świecie. BUM!

---
Oto macie przykład niesłowności Bronki, która niedawno co chciała się zamknąć na dłużej. Oj tam, na pohybel słowności! Czasem. I niech żyją KOTY!
U&U
Bromba

Postprzez KAMIL So, 19.01.2008 01:43

cześć HP.

widze tu fajny temat, w którym mam ochote sie wypowiedzieć!

czyli KATYŃ A. Wajdy

ale poczekam do rana aż będe w pełni świadomości umysłowo-ruchowej ;)
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL

Postprzez Bromba So, 19.01.2008 11:52

Cześć.

To zupełnie nieistotne, ale znalazłam Elfa (Bronki są uparte do granic upierdliwości, jak byście jeszcze nie wiedziały).
Teremi 9 kwietnia 2006 wkleiła piosenkę, potem Emcia swoją wierszenkę i poszło. Poniżej pełna wersja. W pewnym sensie to straszne eee, pierdoły, ale uśmiechamy się, co ne?

„Maly elf" (z tych najmniejszych, prawie niewidoczny) /Grejs go zmniejszyla, zeby sie zmiescil pod stolem/ [nie wiem czy chcę wiedzieć, co się tam pod tym stołem działo, no ale trudno, jedziemy z tekstem]

Zjawil sie pod wieczór przemarzniety maly elf, (wiosenny przymrozek zmrozil mu dusze i cialo) /zaraz sie rozgrzeje. Pod stolem jest ogrzewana podloga/ [i wiśniówka]

mówil, ze na kilka chwil...(ale czym jest dla takiego elfa chwila?) /cala nirwana/ [z Grejs pod stołem to nawet chwila jest ... ekhm...ekhm..]

Wkrótce minal miesiac i kochany maly elf (no wlasnie! chwila to elfowa wiecznosc, sic!) /j/w/ [jw]

w serce zapadl mi, jak nikt. (bo elf to NIKT, czek!) /czek - 4 litery/ [nie zgadzam się, taki elf to jest dopiero KTO? – czek]

Cichy jak zak ruszyl vabank (cichy a przebojowy, la la la) /jak elf wpada pod stol, to sa przeboje/ [jak u Machulskiego!]

w kólko "je taime", w gwiazdach, jak Lem. (wariowal z gwiazdami!) /ekhm...ekhm.../ [nawet mashMOON musiał zmrużyć oczy]

Gdziez tam bon ton, zmyslów voyager (kochliwy jakis ten elf jak...rakieta kosmiczna hi hi) /playboy/ [kochanek?]

piescil mnie az do szczytu marzen. (ekhm, ekhm..tutaj szczyt..ekhm ekhm) /Emcia!!!! Mlodziez czyta i potem wyskakuje z haslem, ze MY tutaj belkoczeMY/ [naprawdę ktoś to czyta? wyrazy współczucia hi hi]

Budzil mnie niewinnie w srodku nocy maly elf, (taki niewinny budzik...dostal za to w leb!) /bumerangiem?/ [też nie lubię być budzona w środku nocy, ale jeżeli niewinnie to ...ekhm...ekhm]

pytal czy to sen, czy nie? (pomylilo mu sie pare razy, no trudno, zdarza sie) /a co mialo mu sie mylic? Jasne, ze sen/ [to wszystko z wrażenia]

Lubil sie zaklinac, ze nie zawsze, maly elf, (droczyl sie i klal, ZAWSZE czarownie) /nauczyl sie od Sowy/ [czas pod stołem niezmarnowany]

"zawsze" sie rozwialo w dym. (uzywal liter na podpalke bo ciagle marzl!) /jak to marzl? Przeciez rozwalil sie na ogrzewanej podlodze. Nawet przykryl sie bledzikiem-ikona/ [i walnął naparstek nalewki]

Wszystko, co chcial tu, u mnie mial: (bo to sie dzialo w Kredensie oczywiscie, hi hi) /oczywiscie/ [wszystko? ... ekhm...ekhm...]

i vinegret i Plac Pigalle (aaaa, to byl francuski elf!) /z Sowa sobie parlowal. Francja-elegancja/ [ta piosenka to szczyt nieprzyzwoitości jak słowo daję, muszę w co czwartej linijce wyskakiwać ze swoim... ekhm...ekhm..]

i varietes, chlodne trzy czwarte (taki taniec elfowy na trzy czwarte) /Emcia - wygulgal trzy czwarte piwa Sowy. 1/4 przypadla Grejsowi/ [i jeszcze to wszystko w stanie nietrzeźwym, jeżeli to naprawdę czyta młodzież, to to jest DRAMAT]

a zostal zal, smutny bell'arte. (zostawil na pozegnanie, elfowe arcydzielo) /W Kredensie powstala Kaplica - czek/ [kaplica to będzie jak ja to skończę dopisywać]

Moze to deszcz, moze to lza? (moze to kropla wina?) /lzoszcz?/ [albo piwo się rozlało]
Pytasz, jak jest? Comme ci, comme c,a...(come and see) /Teremi - co to za bledy?/ [same spróbujcie coś dobrze napisać w takim stanie]

Mówil, ze blad, ze nudzi sie (teremi, tak na marginesie to zauwazam, ze w Twoich piosenkach duzo ostatnio "bledow", czy chcesz cos przez to powiedziec? hi hi) /Teremi trenuje piosenki cyganskie, czili jest zajeta/ [jadą wozy kolorowe taborami....ja też trenuję, wystąpię w następnym karaoke w duecie z Teremi, ona z wachlarzem, ja z chustą, hiszpańskie cyganki a co?]

otwarte drzwi, wiec s'il vous plait...(Sylvia Plath znudzila sie elfowi, bo ile mozna o DNIE? hi hi) /Elf nic nie wie o zyciu. Nie martw sie Emcia - zaraz go podszkoliMY/ [przejdzie przyspieszony kurs pod stołem hi hi]

Wyszedl tak pod wieczór mój znudzony maly elf, (ale wieczor byl cieply mam nadzieje?) /na dachu zawsze jest cieplo/ [za sprawą księżyca oczywiście!]
czekam, pewnie czekac chce...(czek, czy chce, czy nie to nieistotne) /wiadomo KTO rzadzi!/ [ale można chyba pozwolić mu wierzyć, że chce]

Latwo go poznacie, nie pytajcie wiecej mnie -(wyglada po prostu jak Elf!) /ma elfowa gebe, elfowe ubranko/ [można go też poznać po szkle, które dzierży w elfowej łapce]
ot, zwyczajny maly elf...(nadzwyczajnie uprasza sie o zwrot Elfa! niekoniecznie do Kredensu, hi hi) /phi! Wolnosc w Kredensie. Brama otwarta/ [protestuję przeciwko określeniu „zwyczajny”, w Kredensie nic nie jest zwyczajne... nie ma to jak się ponakręcać, nie? hi hi]

(w oryginale slowa P.Bachelet a polskie Jacek Cygan; z repertuaru Haliny Frackowiak)+Emcia + /Sciana/ +[Mashmoon]
Bromba

Postprzez teremi So, 19.01.2008 12:41

ostatnio się zastanawiam czy to tylko MY jako nacja jesteśmy tacy światowi i dlatego rozumiemy filmy z innych rejonów i dochodzę do przekonania, ze tak jest.
Doskonale wyczuwamy przesłanie filmów azjatyckich nie jmówiąc już o europjeskich czy amerykańskich - może to zasługa edukacji?
oczywiście nie ugogólniam, że wszyscy i wszystko - jednak sporo

Bromba zgoda, że Wajda zrobił parę cudów ale przecież nie każdy film musi być cudem, czasami wystarczy osobiste przesłanie, które ja jako widz mogę z twórcą podzielić, a tak odbieram Katyń.

Bromba i teraz osobista czyli Druhnowa prośba - czy myslisz o dalszym zapisaniu stron HP w poręczenej jak kiedyś formie?

Iwna do zabierania glosu w dyskusji nie trzeba być od razu fachowcem, czasami wystarczy wrażliwość

Sowa jak tam - wybrałaś się w podróż z Bolkiem czy z Lolkiem?
teremi

Postprzez iwna So, 19.01.2008 20:17

:roll:

Teremi
Grunt to solidnie ćwieka zapodać, czili udało Ci siem
Żem laik to oczywista oczywistość i bum!
A stom wrażlYwościOM to gdzie do miary mam iść?
No skont tera mam wyczaić czy mogie głosa zabierać?
No chiba że Pan Fizyk zezwoli awansem…

To całkiem na odchodne szybko cienkim głosem opowiem to co dziś zapadło mi w ucho
W TV Pan Maksymiuk zabrał głos w obronie strajkujących muzyków orkiestrowych:
Może być mniej drzew, jezior
Nawet może być mniej jedzenia
Ale nie da się życ bez Beethovena
Muzyka przedłuża życie
Muzyka daje drugie życie

Siem zgadzam z Miszczem M.

To ide zbita z pantałyka

:roll:
iwna

Postprzez M.C. N, 20.01.2008 04:33

Cze Druhny, wpadam z wieczornO wierszenkO. Troszku chropowata bo odwyknawszy...

Co ja w tobie..." (czili wyznanie milosci lub CD opowiesci o Malym Elfie)

Piekne byly dni bez ciebie(ale z tobO to sO PIEKNIEJSZEx10)

chlopcy kochali mnie(...pssst...z powierzaniem czy bez? Pan Fizyk zaklada binokle...)

Co zmienilo sie, juz nie wiem,(phi, ziemia sie ocieplila, KAZDY to wie!)

ze bez ciebie mi zle? (a golnac kufel drozdzy i po zlym samopoczuciu!)

Gdzie sie taki znalazl,(hihi, moje dzieci dzisiaj pol dnia szukaly kota, bojac sie, ze jest gdzies dachu, przywrocili wszystkie szafy do gory nogami, byli w garazu, a kot jakby nigdy nic siedzial sowie na krzesle pod stolem! Zna sie na kryjowkach!)

skad sie taki wzial?(z Kredensu chyba..., ale z ktorej szuflady to juz nie wiem...)

Dziwna rzecz sie stala,(ale czy cudowna?)

jak zrozumiec to? (a po jakiego rozumiec?! Isc na instynkt byle ostroznie, hihi.)

Co ja w tobie widzialam,(mozi tez ocean, hihi? Auuuuuu....)

po co mi taki ktos?(oj..., bo sie Maly Elf sie rozgniewa...I jak zmajstruje rozpierduche to niech sie NUF przykryje uszami!!!)

Co ja w tobie widzialam(a trzyba bylo zrobic jakas fotke z ukrytej kamery, wkleic do HalYnki to by sie oszacowalo to arcydzielo, hihi, co ne Druhny?)

oczy, usta czy nos? (WSZYSTKO DOSKONALE! Dorbaldie Maly Elf!)

Czasem spotka sie kogos,(i BUM!!! Iskry i fajerwerki az po niebosklon!)

powie slowo, a ty(taaaa, zeby jedno slowo! Dorbaldie calo wierszenke z nawiasami!)

zamiast chodzic ta droga(to co? Co jeszcze mozna robic na drodze? Alberta udaje naiwnO...)

wolisz zostac z nim(bo Mikolajek i Maly Elf to sa TAK nierozdzielni!)

Gdybys tylko zerknal w lustro, (znaczi si w oczodoly w ktorych sie dusza odbija?)

smialbys sie caly rok.(Hobbitu pogiliajo, Sowus wpadnie z felietonem, Druhna Scianu przemowi do narodu...Nie idzie sie nie smiac...)

Podlotków pelno, w glowie pusto(oj te Kuzynki, znowu sie zrobily na nastolatki, dzinsy, swetry i plecaki, mowio ze ido do Filharmonii, sluchac CZARUjacego bebniarza, skrzyp, skrzyp...)

ach, jak bawi mnie to(i uczy! W wierszence to jest samo zycie!)

Czesto tak juz bywa,(jak to czesto? Przeciez byla przerwa wierszenkowa? Posucha byla a nie zadne czesto!)

kto sie na tym zna(50% Alfa, 50% Omega, zeby bylo rowno i sprawiedliwie)

przyjdzie taki dziwak (no przeciez zwyczjne Elfy do Kredensu nie przychodza, ne?)

i co chce, to ma(ma piec Swietych Zyczen! Elf idzi na calosc! KONKURS. Jakie sa zyczenia Elfa?)

Co ja w tobie...(albo to duzo trzeba? Najwazniejsze zeby sie dopasowac, ne?)

(Halina Frackowiak) + (Emcia, dzieki Teremi za tekst, dzieki Bronia za inspirujacego, dobrego, starego Malego Elfa, ufffff)

Pozdrawiam wszystkich zagladajacych do HalYnki.

PS Kamil no i gdzie jest Twoj glos na podium w sprawie "Katynia"? Ktore ty wlasciwie rano miales na mysli, hihi?
M.C.

Postprzez KAMIL N, 20.01.2008 05:17

Hej M.C.

aż się obudziłem z wrażenia ;)))
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL

Postprzez gocha Pn, 21.01.2008 06:09

Iwna, zgadzam sie i z toba i z panem M., bez Beethovena ani rusz. A jeszcze jak w wykonaniu Anderszewskiego, to juz zupelnie. Dawno nie zagladalam, bo Anderszewski w Chicagowskiej Symphony Center juz tydzien temu. Jeszcze kolejka po autografy w sklepie z dyskami (sasiedni budynek, przejscie bezposrednio z holu, taki zwyczaj, ze podpisuja po koncercie) niezbyt dluga, ale prorokuje coraz dluzsze i dluzsze. Bardzo interesujacy pianista, oryginalny i niebanalny.

Nadrabiam zaleglosci zdjeciowe. Trzydniowa wyprawa "jedynka" z San Diego do San Jose ("Do you know the way to San Jose" sie przypomina, a jakze).
Zaczniemy od La Jolla (czyt. la hoja) pod San Diego, gdzie na trawniku nad oceanem rozlozyl sie zespol jazzowy, zupelnie niezle grali:
Obrazek
Okolice L.A. ze znanymi (chocby ze "Slonecznego patrolu" - tak sie to chyba w k-r nazywa) plazami najmniej ciekawe z tego wszystkiego, zreszta pogoda pierwszego dnia byla taka sobie, wiec nie wklejam. Wkleje wam tylko wnetrze kosciola i dziedziniec misji w San Juan Capistrano, bo naprawde warte zobaczenia.
Obrazek
Obrazek
Drugi dzien zaczelismy od najdluzszego drewnianego molo na Kalifornijskim wybrzezu, paskudnie odgrodzonego od przemilego miasteczka Ventura autostrada. Zdjec nie mam, bo zapomnialam aparatu :( .
Potem Santa Barbara, tam z kolei na molo pozowal mi pelikan:
Obrazek
i Solvang, tandetny kawalek Danii w Kalifornii, nie warto bylo sie zatrzymywac, bosmy ledwo zdazyli do Hearst Castle.
Zamek Hearsta wybudowany na odludziu, na szczycie wzgorza, z pieknym widokiem na ocean.
Obrazek
Nie bardzo moge sie zdecydowac dzielo sztuki czy kicz, ale i tak warte zobaczenia. Popatrzcie na glowny palac, ta rzezba z lewej to autentyczna egipska rzezba sprzed 3 tysiecy lat wbudowana w fontanne
Obrazek
i odkryty basen prawie w calosci sprowadzony z Grecjii (kolumny, portyki, rzezby, wszystko autentyczne i starozytne)
Obrazek
Tyle na dzisiaj, pozdrawiam.
gocha

Postprzez Małgosia Sz Pn, 21.01.2008 10:55

Hej ... hej... a Druhny widzą Danusię Green w korespondencji? Ufff jest Danusia! Może by Druhna wpadła do nas i wkleiła coś... może być sukienka dla Alberty!
Chciałam powiedzieć, że widziałam wczoraj Anga Lee hihihi pokaż mi jaki masz dla mnie diament, a powiem Ci jak Cię kocham! Ja się nie wynudziłam, lubię takie „gęste” filmy, ach te spojrzenia, gesty, zbliżenia, emocje...wyszłam z kina z wypiekami na twarzy... A Druhny wiedzą o co chodzi w tej grze w Mahjong? A może NUSek /nasz ekspert od spraw azjatyckich/ nam powie?
Bronia dzięki za Elfa. Gocha dzięki za zdjęcia. Patrzę na ten basen i oczom nie wierzę.
Kamil no i co z Katyniem? Gdzie opinia fachowca?
Małgosia Sz

Postprzez Bromba Pn, 21.01.2008 11:06

Właśnie, gdzie opinia fachowca!?
Ama et fac quod vis.
Bromba

Postprzez Ściana Pn, 21.01.2008 11:44

Dzien dobry, klania sie fachowiec, czili ekspert od spraw azjatyckich. Voila. W Mahjong gralam RAZ, slownie R-A-Z, to byl wieczor mahjongowy z Tajwankami. SiedziMY se, gadaMY, fajnie jest, zaczynam wciagac sie w reguly gry, przed oczodolami migajOM mi te wszystkie chinskie znaczki. Zaczynam kumac aocochodzi, potem zaczynaMY grac, jakos mi idzie bo graMY na probe, a potem dochodzOM emocje, moje partnerki-w-grze zaczynajOM nabierac rumiencow, mowia juz tylko po chinsku, tfu, chcialam powiedziec Standard Madarin, a potem przechodzOM na Taiwanese oraz the Hakka dialect (no co ja moge, ze mnie jezyki interesujOM bardziej niz GAMBLING?). No to zamieram i slucham.... Druhny tez tak majOM, ze jak slyszOM rozne dialekty to zamierajOM? Taaaa....wreszcie wchodzi spozniona czwarta kolezanka (w mahjong musza grac cztery osoby i najlepiej, zeby mowily w tym samym jezyku), no to ja siiiiiuuuuup do swoich spraw, a moje miejsce zajela ta czwarta kolezanka. Powiem DruhnOM tyle, ze bardzo lubie "dzwiek" mahjong, to w jaki sposob te kosteczki uderzajOM o siebie, kazdy porzadny azjatycki film MUSI zawierac scene grania w mahjong. A w filmie "The Joy Luck Club" to granie w majhong ma, ze tak powiem fachowo, ONIRYCZNE znaczenie. No to koncze mojOM bardzo fachowOM recenzje na-nie-temat i zabieram sie za robote. No co sie Druhny dziwiOM? Wraca czlowiek, tfu, Sciana z roboty i za robote sie bierze, phi!

PS Wiecej o mahjong po angielsku dla Maszmuna: http://en.wikipedia.org/wiki/Mahjong
PS # 9 Danuske Green lapac na PW. Zdjecia wklejac (Gocha, dzieki), ze juz o wierszenkach nie wspomne (Emcia i Bronka)

I na koniec walne z Grubej Rury: NIECH SOWA, TRZYNASTKA I KANGURZYCA, zwane SwietOM TrojcOM HalYnki, WYJDOM!!!!! Tup, tup.

Sowus, no daj mi odznake za osobisty felieton, co?
Ściana

Postprzez Ściana Pn, 21.01.2008 14:07

/when I fall in love, it will be forever/

/and you give yourself away, and you give .... with or without you/

chlopcy kochali mnie(...pssst...z powierzaniem czy bez? Pan Fizyk zaklada binokle...)
/Rich or poor I don't care who
If he hasn't got a million then a half will do
Every baby needs a da-da-daddy/

/I need to move
I need to wake up
I need to change
I need to shake up
I need to speak out
Something's got to break up/

/Laisse-moi devenir
L`ombre de ta main
L`ombre de ton chien
Ne me quitte pas/

Gdzie sie taki znalazl,(hihi, moje dzieci dzisiaj pol dnia szukaly kota, bojac sie, ze jest gdzies dachu, przywrocili wszystkie szafy do gory nogami, byli w garazu, a kot jakby nigdy nic siedzial sowie na krzesle pod stolem! Zna sie na kryjowkach!)
/Moi vouloir d'etre chat, me frotter contre tes bras
Je me ferai angora pour me blottir dans tes bras
Je te jure j'boirai plus
Que du lait je n'aime plus la vodka/

skad sie taki wzial?(z Kredensu chyba..., ale z ktorej szuflady to juz nie wiem...)
/Father, why are all the women weeping?
They all are weeping for their men
Then why are all the men there weeping?
They are weeping back at them/

/They laugh at your jokes,
You think you're doing well
But you're in danger, boy
You end up alone, forgotten, way up on the shelf
Strange things are happening to me/

jak zrozumiec to? (a po jakiego rozumiec?! Isc na instynkt byle ostroznie, hihi.)
/Got a lust for life
Yeah, a lust for life/

/I’ve got to see you again/

po co mi taki ktos?(oj..., bo sie Maly Elf sie rozgniewa...I jak zmajstruje rozpierduche to niech sie NUF przykryje uszami!!!)
/There's nothing you can do that can't be done.
Nothing you can sing that can't be sung.
Nothing you can say but you can learn how
to play the game. It's easy.
Nothing you can make that can't be made.
No one you can save that can't be saved.
Nothing you can do but you can learn how
to be you in time. It's easy.
All you need is love/

Co ja w tobie widzialam(a trzyba bylo zrobic jakas fotke z ukrytej kamery, wkleic do HalYnki to by sie oszacowalo to arcydzielo, hihi, co ne Druhny?)
/When I first saw you
I said "O My", "O My"
That's my dream/

/No matter what we do
No matter what we say
We're the song inside the tune
Full of beautiful mistakes/

/When a man loves a woman
Can't keep his mind on nothin' else
He'd trade the world
For a good thing he's found/

powie slowo, a ty(taaaa, zeby jedno slowo! Dorbaldie calo wierszenke z nawiasami!)
/One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters and my
Brothers
One life
But we're not the same
We get to
Carry each other/

zamiast chodzic ta droga(to co? Co jeszcze mozna robic na drodze? Alberta udaje naiwnO...)
/But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall
And did it my way/

/In good times, in bad times
I'll be on your side forever more
Oh, that's what friends are for/

Gdybys tylko zerknal w lustro, (znaczi si w oczodoly w ktorych sie dusza odbija?)
/I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change/

smialbys sie caly rok.(Hobbitu pogiliajo, Sowus wpadnie z felietonem, Druhna Scianu przemowi do narodu...Nie idzie sie nie smiac...)
/Always look on the bright side of life, (whistle)
Always look on the bright side of life, (whistle)
If life seems jolly rotten,
There's something you've forgotten,
And that's to laugh and smile and dance and sing/

Podlotków pelno, w glowie pusto(oj te Kuzynki, znowu sie zrobily na nastolatki, dzinsy, swetry i plecaki, mowio ze ido do Filharmonii, sluchac CZARUjacego bebniarza, skrzyp, skrzyp...)
/When the working day is done, girls they want to have fun.
Oh girls just want to have fun/

/his ain't a song for the broken-hearted
No silent prayer for the faith-departed
I ain't gonna be just a face in the crowd
You're gonna hear my voice
When I shout it out loud
It's my life
It's now or never/

Czesto tak juz bywa,(jak to czesto? Przeciez byla przerwa wierszenkowa? Posucha byla a nie zadne czesto!)
/You got my pride, hangin' out of my bed
Your messin' with my life so I bought my lead (...)
Freedom, freedom
Give it to me
That's what I want now/

/Now I've tried to talk to you and make you understand
All you have to do is close your eyes
And just reach out your hands and touch me
Hold me close don't ever let me go/

przyjdzie taki dziwak (no przeciez zwyczjne Elfy do Kredensu nie przychodza, ne?)
/I've always known that you were born to fly
But you can come to me
When the world breaks your heart
No matter where on Earth you are/

i co chce, to ma(ma piec Swietych Zyczen! Elf idzi na calosc! KONKURS. Jakie sa zyczenia Elfa?)
/All you gotta to is hold him, and kiss him, and squeeze him, and love him.
Yeah, just do it!
And after you do, you will be his/

Co ja w tobie...(albo to duzo trzeba? Najwazniejsze zeby sie dopasowac, ne?) /... PS # 9 No co? Moj nawias NIE pasuje w wierszence? Czy Panna Nikta chce w-czape?/

(Halina Frackowiak) + (Emcia, dzieki Teremi za tekst, dzieki Bronia za inspirujacego, dobrego, starego Malego Elfa, ufffff) + /Sciana, a tak mi sie te wszystkie piosenki pomieszaly w jednOM, phi! No przeciez mowie – ze ja tu TYLKO sprzatam/
Ściana

Postprzez Małgosia Sz Pn, 21.01.2008 17:04

No zamarłam. Wszystko przez te dialekty!
Małgosia Sz

Postprzez M.C. Pn, 21.01.2008 17:47

Hihi, czy TO ma jakas nazwe w wierszenkowym leksykonie? Druhna Scianu wersja Pained Fire czili Chi-hwa-seon!!! Przelom w Sztuce wierszenkowej, hihi... (A wlasnie w tym koreanskim filmie nie grajO w mahjong! Za to pijO duzo sake!) Dorbaldie CZAD i SZOK!

Gocha dziekuje za zdjecia z podrozy!

I pedze bo u mnie dzisiaj zwariowany dzien! Pracujacy choc Swieto....Taaaaa...

PS Jejku jak ja lubie Joy Luck Club!
PS#9 Sowus! A ty widzisz ten palec?! NO!

/when I fall in love, it will be forever/
(come on, let's fall in love,
You're the woman I've been waiting for!)

/and you give yourself away, and you give .... with or without you/
(I cant live...
With or without you)

/Rich or poor I don't care who
If he hasn't got a million then a half will do
Every baby needs a da-da-daddy/
(hihi, could my da-daddy be you?)

/I need to move
I need to wake up
I need to change
I need to shake up
I need to speak out
Something's got to break up/
(now I am throwing off the carelessness of youth
To listen to an inconvenient truth!)

/Laisse-moi devenir
L`ombre de ta main
L`ombre de ton chien
Ne me quitte pas/
(ne me quitte pas
Il faut oublier? No co a skad ja mam niby znac francuski, ne?)

Gdzie sie taki znalazl,(hihi, moje dzieci dzisiaj pol dnia szukaly kota, bojac sie, ze jest
gdzies dachu, przywrocili wszystkie szafy do gory nogami, byli w garazu, a kot jakby nigdy
nic siedzial sowie na krzesle pod stolem! Zna sie na kryjowkach!)
/Moi vouloir d'etre chat, me frotter contre tes bras
Je me ferai angora pour me blottir dans tes bras
Je te jure j'boirai plus
Que du lait je n'aime plus la vodka/
(moi vouloir être chat
Tous les soirs quand je te vois. Hihi, Koty to MY a nie NAM!)

/Father, why are all the women weeping?
They all are weeping for their men
Then why are all the men there weeping?
They are weeping back at them/
(This is a weeping song
A song in which to weep)

/They laugh at your jokes,
You think you're doing well
But you're in danger, boy
You end up alone, forgotten, way up on the shelf
Strange things are happening to me/
(You got someone you think you know well
It turns out a stranger
The minute you turn your back
You're in it all by yourself...No nie....co tu Druhna Sciana z takim dnem, przeciez mialo byc o milosci? ne? No chyba, ze mowimy o vintage toys, hihi.
http://www.youtube.com/watch?v=kskpOB-J ... re=related)

/Got a lust for life
Yeah, a lust for life/
(Oh-oh-oh! Caution: the road is wet;
Black soul is black as jet. Did you hear me?
Caution: the road is hot!)

/I’ve got to see you again/
(Just to live in a dream, hihi)

po co mi taki ktos?(oj..., bo sie Maly Elf sie rozgniewa...I jak zmajstruje rozpierduche to
niech sie NUF przykryje uszami!!!)
/There's nothing you can do that can't be done.
Nothing you can sing that can't be sung.
Nothing you can say but you can learn how
to play the game. It's easy.
Nothing you can make that can't be made.
No one you can save that can't be saved.
Nothing you can do but you can learn how
to be you in time. It's easy.
All you need is love/(eee tam,
it's a hard, and it's a hard, it's a hard, and it's a hard,
And it's a hard rain's a-gonna fall!)

/When I first saw you
I said "O My", "O My"
That's my dream/
(Who could believe they could ever come true...)

/No matter what we do
No matter what we say
We're the song inside the tune
Full of beautiful mistakes/
(And everywhere we go
sun will always shine.
But tomorrow we might awake
On the other side...Hobbitu! Zwierciadlo!)

/When a man loves a woman
Can't keep his mind on nothin' else
He'd trade the world
For a good thing he's found/
(Pretty woman
I don't believe you, you're not the truth
No one could look as good as you
Mercy!)

/One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters and my
Brothers
One life
But we're not the same
We get to
Carry each other/(hihi, hihi, hihi, oj nie moge...)

/But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall
And did it my way/
(Walk like a man
Talk like a man
Walk like a man my son)

/In good times, in bad times
I'll be on your side forever more
Oh, that's what friends are for/
(A donkey named Eeyore is his friend
And Kanga and little Roo
There's Rabbit and Piglet
And there's Owl
But most of all Winnie the Pooh)

/I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change/
(Martin Luther King Day! Yeah!)

/Always look on the bright side of life, (whistle)
Always look on the bright side of life, (whistle)
If life seems jolly rotten,
There's something you've forgotten,
And that's to laugh and smile and dance and sing/
(Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near
Thats the time you must keep on trying
Smile, whats the use of crying?
Youll find that life is still worthwhile
If you just smile&whistle)

Podlotków pelno, w glowie pusto(oj te Kuzynki, znowu sie zrobily na nastolatki, dzinsy,
swetry i plecaki, mowio ze ido do Filharmonii, sluchac CZARUjacego bebniarza, skrzyp,
skrzyp...)
/When the working day is done, girls they want to have fun.
Oh girls just want to have fun/
(chek, until the sun comes up over Santa Monica Boulevard)

/his ain't a song for the broken-hearted
No silent prayer for the faith-departed
I ain't gonna be just a face in the crowd
You're gonna hear my voice
When I shout it out loud
It's my life
It's now or never/
(oukey then, I say a little prayer for you)

Czesto tak juz bywa,(jak to czesto? Przeciez byla przerwa wierszenkowa? Posucha byla a nie
zadne czesto!)
/You got my pride, hangin' out of my bed
Your messin' with my life so I bought my lead (...)
Freedom, freedom
Give it to me
That's what I want now/
(Get your motor runnin'
Head out on the highway
Lookin' for adventure/.../
Like a true nature's child
We were born, born to be wild)

/Now I've tried to talk to you and make you understand
All you have to do is close your eyes
And just reach out your hands and touch me
Hold me close don't ever let me go/
(What would you do if my heart was torn in two?)

/I've always known that you were born to fly
But you can come to me
When the world breaks your heart
No matter where on Earth you are/
(Come to me now
And lay your hands over me
Even if it's a lie
Say it will be alright)

/All you gotta to is hold him, and kiss him, and squeeze him, and love him.
Yeah, just do it!
And after you do, you will be his/
(What the world needs now,
Is love, sweet love)

Co ja w tobie...(albo to duzo trzeba? Najwazniejsze zeby sie dopasowac, ne?) /... PS # 9 No co? Moj nawias NIE pasuje w wierszence? Czy Panna Nikta chce w-czape?/(...PS#9 Hihi, co ma nie pasowac?!)

(Halina Frackowiak) + (Emcia, dzieki Teremi za tekst, dzieki Bronia za inspirujacego, dobrego, starego Malego Elfa, ufffff) + /Sciana, a tak mi sie te wszystkie piosenki pomieszaly w jednOM, phi! No przeciez mowie – ze ja tu TYLKO sprzatam/(Emcia, posypuje sie popioleem ale MUSIALM uslyszec jak to naprawde brzmi!)
M.C.

Postprzez Ściana Wt, 22.01.2008 14:38

Czy Panna NiktA oglada?
http://oscar.com/nominees/announcement/

PS Emciu, hi hi...Druhna sie bedzie sie smazyc w piekle, BUM! Druhna sie posunie, w kupie razniej, ne? U & U.
Ściana

Postprzez Ściana Wt, 22.01.2008 14:43

Katyn wlasnie dostal nominacje.
Ściana

Postprzez Bromba Wt, 22.01.2008 14:45

ZJEM KAPELUSZ REŻYSERA WAJDY, HI HI. BRONKA

Oczywiście jak już podniosę szczękę z podłogi.
Ama et fac quod vis.
Bromba

Postprzez Ściana Wt, 22.01.2008 14:49

Dobranoc, Druhny.
Ufff... Kto szczeka, ten doszczeka, ne?
Nawet Alberta wie, ze WSZYSTKO bylo krysztalowe w Kredensowej Krysztalowej Kuli, phi!

80th Academy Awards
Announced Categories

Performance by an actor in a leading role
George Clooney in "Michael Clayton" (Warner Bros.)
Daniel Day-Lewis in "There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax)
Johnny Depp in "Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street" (DreamWorks and Warner Bros., Distributed by DreamWorks/Paramount)
Tommy Lee Jones in "In the Valley of Elah" (Warner Independent)
Viggo Mortensen in "Eastern Promises" (Focus Features)

Performance by an actor in a supporting role
Casey Affleck in "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" (Warner Bros.)
Javier Bardem in "No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage)
Philip Seymour Hoffman in "Charlie Wilson's War" (Universal)
Hal Holbrook in "Into the Wild" (Paramount Vantage and River Road Entertainment)
Tom Wilkinson in "Michael Clayton" (Warner Bros.)

Performance by an actress in a leading role
Cate Blanchett in "Elizabeth: The Golden Age" (Universal)
Julie Christie in "Away from Her" (Lionsgate)
Marion Cotillard in "La Vie en Rose" (Picturehouse)
Laura Linney in "The Savages" (Fox Searchlight)
Ellen Page in "Juno" (Fox Searchlight)

Performance by an actress in a supporting role
Cate Blanchett in "I'm Not There" (The Weinstein Company)
Ruby Dee in "American Gangster" (Universal)
Saoirse Ronan in "Atonement" (Focus Features)
Amy Ryan in "Gone Baby Gone" (Miramax)
Tilda Swinton in "Michael Clayton" (Warner Bros.)

Best animated feature film of the year
"Persepolis" (Sony Pictures Classics): Marjane Satrapi and Vincent Paronnaud
"Ratatouille" (Walt Disney): Brad Bird
"Surf's Up" (Sony Pictures Releasing): Ash Brannon and Chris Buck

Achievement in art direction
"American Gangster" (Universal): Art Direction: Arthur Max; Set Decoration: Beth A. Rubino
"Atonement" (Focus Features): Art Direction: Sarah Greenwood; Set Decoration: Katie Spencer
"The Golden Compass" (New Line in association with Ingenious Film Partners): Art Direction: Dennis Gassner; Set Decoration: Anna Pinnock
"Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street" (DreamWorks and Warner Bros., Distributed by DreamWorks/Paramount): Art Direction: Dante Ferretti; Set Decoration: Francesca Lo Schiavo
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax): Art Direction: Jack Fisk; Set Decoration: Jim Erickson

Achievement in cinematography
"The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" (Warner Bros.): Roger Deakins
"Atonement" (Focus Features): Seamus McGarvey
"The Diving Bell and the Butterfly" (Miramax/Pathé Renn): Janusz Kaminski
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage): Roger Deakins
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax): Robert Elswit

Achievement in costume design
"Across the Universe" (Sony Pictures Releasing) Albert Wolsky
"Atonement" (Focus Features) Jacqueline Durran
"Elizabeth: The Golden Age" (Universal) Alexandra Byrne
"La Vie en Rose" (Picturehouse) Marit Allen
"Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street" (DreamWorks and Warner Bros., Distributed by DreamWorks/Paramount) Colleen Atwood

Achievement in directing
"The Diving Bell and the Butterfly" (Miramax/Pathé Renn), Julian Schnabel
"Juno" (Fox Searchlight), Jason Reitman
"Michael Clayton" (Warner Bros.), Tony Gilroy
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage), Joel Coen and Ethan Coen
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax), Paul Thomas Anderson

Best documentary feature
"No End in Sight" (Magnolia Pictures) A Representational Pictures Production: Charles Ferguson and Audrey Marrs
"Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience" (The Documentary Group) A Documentary Group Production: Richard E. Robbins
"Sicko" (Lionsgate and The Weinstein Company) A Dog Eat Dog Films Production: Michael Moore and Meghan O'Hara
"Taxi to the Dark Side" (THINKFilm) An X-Ray Production: Alex Gibney and Eva Orner
"War/Dance" (THINKFilm) A Shine Global and Fine Films Production: Andrea Nix Fine and Sean Fine

Best documentary short subject
"Freeheld" A Lieutenant Films Production: Cynthia Wade and Vanessa Roth
"La Corona (The Crown)" A Runaway Films and Vega Films Production: Amanda Micheli and Isabel Vega
"Salim Baba" A Ropa Vieja Films and Paradox Smoke Production: Tim Sternberg and Francisco Bello
"Sari's Mother" (Cinema Guild) A Daylight Factory Production: James Longley

Achievement in film editing
"The Bourne Ultimatum" (Universal): Christopher Rouse
"The Diving Bell and the Butterfly" (Miramax/Pathé Renn): Juliette Welfling
"Into the Wild" (Paramount Vantage and River Road Entertainment): Jay Cassidy
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage) Roderick Jaynes
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax): Dylan Tichenor

Best foreign language film of the year
"Beaufort" Israel
"The Counterfeiters" Austria
"Katyn" Poland
"Mongol" Kazakhstan
"12" Russia

Achievement in makeup
"La Vie en Rose" (Picturehouse) Didier Lavergne and Jan Archibald
"Norbit" (DreamWorks, Distributed by Paramount): Rick Baker and Kazuhiro Tsuji
"Pirates of the Caribbean: At World's End" (Walt Disney): Ve Neill and Martin Samuel

Achievement in music written for motion pictures (Original score)
"Atonement" (Focus Features) Dario Marianelli
"The Kite Runner" (DreamWorks, Sidney Kimmel Entertainment and Participant Productions, Distributed by Paramount Classics): Alberto Iglesias
"Michael Clayton" (Warner Bros.) James Newton Howard
"Ratatouille" (Walt Disney) Michael Giacchino
"3:10 to Yuma" (Lionsgate) Marco Beltrami

Achievement in music written for motion pictures (Original song)
"Falling Slowly" from "Once" (Fox Searchlight) Music and Lyric by Glen Hansard and: Marketa Irglova
"Happy Working Song" from "Enchanted" (Walt Disney): Music by Alan Menken; Lyric by Stephen Schwartz
"Raise It Up" from "August Rush" (Warner Bros.): Nominees to be determined
"So Close" from "Enchanted" (Walt Disney): Music by Alan Menken; Lyric by Stephen Schwartz
"That's How You Know" from "Enchanted" (Walt Disney): Music by Alan Menken; Lyric by Stephen Schwartz

Best motion picture of the year
"Atonement" (Focus Features) A Working Title Production: Tim Bevan, Eric Fellner and Paul Webster, Producers
"Juno" (Fox Searchlight) A Dancing Elk Pictures, LLC Production: Lianne Halfon, Mason Novick and Russell Smith, Producers
"Michael Clayton" (Warner Bros.) A Clayton Productions, LLC Production: Sydney Pollack, Jennifer Fox and Kerry Orent, Producers
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage) A Scott Rudin/Mike Zoss Production: Scott Rudin, Ethan Coen and Joel Coen, Producers
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax) A JoAnne Sellar/Ghoulardi Film Company Production: JoAnne Sellar, Paul Thomas Anderson and Daniel Lupi, Producers

Best animated short film
"I Met the Walrus" A Kids & Explosions Production: Josh Raskin
"Madame Tutli-Putli" (National Film Board of Canada) A National Film Board of Canada Production Chris Lavis and Maciek Szczerbowski "Même Les Pigeons Vont au Paradis (Even Pigeons Go to Heaven)" (Premium Films) A BUF Compagnie Production Samuel Tourneux and Simon Vanesse
"My Love (Moya Lyubov)" (Channel One Russia) A Dago-Film Studio, Channel One Russia and Dentsu Tec Production Alexander Petrov
"Peter & the Wolf" (BreakThru Films) A BreakThru Films/Se-ma-for Studios Production Suzie Templeton and Hugh Welchman

Best live action short film
"At Night" A Zentropa Entertainments 10 Production: Christian E. Christiansen and Louise Vesth
"Il Supplente (The Substitute)" (Sky Cinema Italia) A Frame by Frame Italia Production: Andrea Jublin
"Le Mozart des Pickpockets (The Mozart of Pickpockets)" (Premium Films) A Karé Production: Philippe Pollet-Villard
"Tanghi Argentini" (Premium Films) An Another Dimension of an Idea Production: Guido Thys and Anja Daelemans
"The Tonto Woman" A Knucklehead, Little Mo and Rose Hackney Barber Production: Daniel Barber and Matthew Brown

Achievement in sound editing
"The Bourne Ultimatum" (Universal): Karen Baker Landers and Per Hallberg
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage): Skip Lievsay
"Ratatouille" (Walt Disney): Randy Thom and Michael Silvers
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax): Matthew Wood
"Transformers" (DreamWorks and Paramount in association with Hasbro): Ethan Van der Ryn and Mike Hopkins

Achievement in sound mixing
"The Bourne Ultimatum" (Universal) Scott Millan, David Parker and Kirk Francis
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage): Skip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff and Peter Kurland
"Ratatouille" (Walt Disney): Randy Thom, Michael Semanick and Doc Kane
"3:10 to Yuma" (Lionsgate): Paul Massey, David Giammarco and Jim Stuebe
"Transformers" (DreamWorks and Paramount in association with Hasbro): Kevin O'Connell, Greg P. Russell and Peter J. Devlin

Achievement in visual effects
"The Golden Compass" (New Line in association with Ingenious Film Partners): Michael Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris and Trevor Wood
"Pirates of the Caribbean: At World's End" (Walt Disney): John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson and John Frazier
"Transformers" (DreamWorks and Paramount in association with Hasbro): Scott Farrar, Scott Benza, Russell Earl and John Frazier

Adapted screenplay
"Atonement" (Focus Features), Screenplay by Christopher Hampton
"Away from Her" (Lionsgate), Written by Sarah Polley
"The Diving Bell and the Butterfly" (Miramax/Pathé Renn), Screenplay by Ronald Harwood
"No Country for Old Men" (Miramax and Paramount Vantage), Written for the screen by Joel Coen & Ethan Coen
"There Will Be Blood" (Paramount Vantage and Miramax), Written for the screen by Paul Thomas Anderson

Original screenplay
"Juno" (Fox Searchlight), Written by Diablo Cody
"Lars and the Real Girl" (MGM), Written by Nancy Oliver
"Michael Clayton" (Warner Bros.), Written by Tony Gilroy
"Ratatouille" (Walt Disney), Screenplay by Brad Bird; Story by Jan Pinkava, Jim Capobianco, Brad Bird
"The Savages" (Fox Searchlight), Written by Tamara Jenkins

PS To co? ObstawiaMY naszego kredensowego-oskarowego madzonga filmowego?
Ściana

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne