przez Jerzy Śr, 21.12.2005 11:46
Po 1: na ogól jest to olej tłoczony na zimno, zdrowszy pod każdym względem dla serca, żołądka, nie zawiera utleniaczy powodujących rakotwórcze komórki w czasie smażenia jak te oleje z marketów i sklepów
Po 2: jest to olej który nie przypala potraw na ogół /na ogół-bo antytalenty kulinarne przypala nawet wodę/
Po 3: jest to olej który nadaje inny smak potrawom-wystarczy na nim usmażyć frytki, rybę etc żeby porównać
Po 4: jest to olej droższy niż normalny, bo tłoczony na zimno, wiec jest trudniej uzyskiwany niż rafinowany,wg starych metod, ale dzieki temu zdrowszy
Po 5: w sklepach ze zdrową żywnoscią taki olej jest droższy niż zwykły olej, i poszukiwany i kupowany przez wegetarian, makrobiotyków i zdrowo odżywiających się
Po 6: ten olej można dodawać do wszystkich potraw zamiast "zwykłego" oleju, smak potraw wyda nam sie na poczatku inny, ale..to właśnie takiego oleju dodawali nasi przodkowie, ewentualnie rzepakowego-też na zimno tłoczonego, i dzięki temu byli zdrowsi i nie chorowali na raka tak masowo jak nasze pokolenia
To wszystko piszę na podstawie mojej wiedzy wyczytanej i zasłyszanej i doświadczenia, bo od lat kupuję tylko olej tłoczony na zimno.
Wesołych ¦wiąt :)