Olej lniany

Smacznie

Olej lniany

Postprzez Sara Śr, 14.12.2005 22:47

Czy możecie mi pomóc ? Kupiłam na rynku buteleczkę oleju lnianego, a teraz się zastanawiam , jak mam go uzywać. Na zimno, do sałatek, jak oliwę czy do smażenia jak olej rzepakowy ...
Sara
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 05.03.2005 22:38

Postprzez anya_anya Cz, 15.12.2005 02:01

Moja babcia uzywa do śledzi, zwłaszcza w okresie świątecznym, a już obowiązkowo na wigilijnym stole śledzie w oleju lnianym i z cebulą.
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sonia Cz, 15.12.2005 12:22

"kupiłam na rynku" ....czytałam ze jakies oszukańcze oleje sprzedaja na bazarach/targach.....
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Anna MM Cz, 15.12.2005 13:21

olej lniany do malowania obrazów farbą olejną - nie jełczeje!!!!
Anna MM
 
Posty: 1808
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 20:53
Lokalizacja: ....

Postprzez KAMIL Pt, 16.12.2005 09:29

ja proponuje męski sposób. postawić w kuchnii w ozdobnej buteleczce i niech sobie stoi :))
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez Monika24 Pt, 16.12.2005 12:23

he he he he, no nie, Kamil, dobre!postawić i niech stoi!
Monika24
 
Posty: 229
Dołączył(a): Pn, 11.07.2005 17:41
Lokalizacja: Cork IE

Olej lniany

Postprzez Jerzy Śr, 21.12.2005 11:46

Po 1: na ogól jest to olej tłoczony na zimno, zdrowszy pod każdym względem dla serca, żołądka, nie zawiera utleniaczy powodujących rakotwórcze komórki w czasie smażenia jak te oleje z marketów i sklepów
Po 2: jest to olej który nie przypala potraw na ogół /na ogół-bo antytalenty kulinarne przypala nawet wodę/
Po 3: jest to olej który nadaje inny smak potrawom-wystarczy na nim usmażyć frytki, rybę etc żeby porównać
Po 4: jest to olej droższy niż normalny, bo tłoczony na zimno, wiec jest trudniej uzyskiwany niż rafinowany,wg starych metod, ale dzieki temu zdrowszy
Po 5: w sklepach ze zdrową żywnoscią taki olej jest droższy niż zwykły olej, i poszukiwany i kupowany przez wegetarian, makrobiotyków i zdrowo odżywiających się
Po 6: ten olej można dodawać do wszystkich potraw zamiast "zwykłego" oleju, smak potraw wyda nam sie na poczatku inny, ale..to właśnie takiego oleju dodawali nasi przodkowie, ewentualnie rzepakowego-też na zimno tłoczonego, i dzięki temu byli zdrowsi i nie chorowali na raka tak masowo jak nasze pokolenia

To wszystko piszę na podstawie mojej wiedzy wyczytanej i zasłyszanej i doświadczenia, bo od lat kupuję tylko olej tłoczony na zimno.

Wesołych ¦wiąt :)
Avatar użytkownika
Jerzy
 
Posty: 17
Dołączył(a): So, 05.03.2005 11:16

Postprzez Cletoris Veritas Wt, 03.01.2006 00:18

moja babcia by powiedziała :

Minika24 masz włochate myśli
Avatar użytkownika
Cletoris Veritas
 
Posty: 5334
Dołączył(a): Pn, 04.04.2005 15:32





Powrót do Przepisy kulinarne