dania z woka

Smacznie

dania z woka

Postprzez Małgosia Sz Pn, 07.11.2005 19:34

Czy ktoś ma fajne i łatwe przepisy na dania z woka? Z góry dziękuję.
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Agniś Pn, 07.11.2005 20:21

Przepis jest podpatrzony - nie robiłam go samodzielnie - ale pychota!

Ryż ugotowany badzo na sypko
jajka
krewetki koktajlowe, ugotowane - można takie kupić mrożone
sos sojowy jasny, sól, pieprz

Rozbełtane jajka do woka na odrobinę oleju, wsypać ryż, krewetki i podsmarzać energicznie mieszając aż się zetna jajka, doprawić łyzką sosu, solą, pieprzem.
Można dodać groszek lub kukurydzę.
Dla mnie rewelacja!
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez krakowianka jedna Pn, 07.11.2005 21:09

Ja to nawet nie wiem co to jest WOK... :-(
Avatar użytkownika
krakowianka jedna
 
Posty: 2376
Dołączył(a): N, 27.02.2005 22:44

Postprzez Agniś Pn, 07.11.2005 21:19

Taka duża patelnia bez dna ;-)))
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez sonja Pn, 07.11.2005 22:19

Agni co Ty pleciesz .......jak to bez dna!!!
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez krakowianka jedna Pn, 07.11.2005 22:37

No teraz jeszcze więcej wiem :-)))))))))))))))))))))
Avatar użytkownika
krakowianka jedna
 
Posty: 2376
Dołączył(a): N, 27.02.2005 22:44

Postprzez sonja Pn, 07.11.2005 22:47

.......
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez anya_anya Pn, 07.11.2005 23:05

dzieki Sonja...ja tam tez nie wiedzialam...wstyd?
wiecie...z dziecinstwa utkwilo mi w pamieci takie zdanie(z jakiejs ksiazeczki dla dzieci, nie pamietam jakiej niestety, gdzies zaginela w otchlani mojego rodzinnego domu - dostalam ja na gwiazdke, mialam moze 10 lat wtedy):
"Jesli pytasz - wstydzisz sie tylko raz, jesli nie wiesz - pozostaje wstyd na cale zycie..."
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sonja Pn, 07.11.2005 23:09

Piekne i prawdziwe..................nie lubie "wszystkowiedzących"
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez MarysiaB Wt, 08.11.2005 02:47

Nie znam odpowiedzi na milion pytan. W zasadzie lubie ten stan, bo fajnie sie czegos dowiedziec /smieje sie/. Wiem juz natomiast, ze zycie za krotkie na wszystko. Ale jeszcze sie rzucam.
Akurat wiedzialam, co to wok. Nie mam, bo i po co, ale widzialam w sklepie. Tutaj popularny sprzet kuchenny.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Agniś Wt, 08.11.2005 07:10

Chodziło mi o takie oddzielone , płaskie dno jak inne patelnie mają!
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez krakowianka jedna Wt, 08.11.2005 09:46

Dzięki za info! I fotkę! Bez niej by się nie obyło... Ja się nie martwię i nie wstydzę faktem, że nie wiedziałam co to jest WOK ;-) ja mam po prostu dwie lewe ręce do gotowania i mega lenia. Za to uwielbiam jeść dobre rzeczy... :-)))
Avatar użytkownika
krakowianka jedna
 
Posty: 2376
Dołączył(a): N, 27.02.2005 22:44

Postprzez Małgosia Sz Wt, 08.11.2005 16:00

Agniś dziękuję za przepis.

Anya - a mój szef ma takie fajne powiedzenia: jeżeli wiesz, że dostaniesz głupią odpowiedź, to nie zadawaj pytania!:)) i jeszcze "jeżeli się nie zapytasz, to się nie dowiesz".
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Marysia Śr, 09.11.2005 09:29

Małgosiu Sz. Z wokiem nie ma problemu, musisz tylko mieć pod ręką jakieś mięso pokrojone w paski i trzymane parę godzin, albo dzień w lodówce w zalewie. Zalewy możesz robic wg swojego gustu, ale zawsze to mięsko (pierś z kurczaka, schabik, polędwicę wieprzową lub wołową) musisz posolić, popieprzyc, dodać sosu sojowego i...trochę wódki. Wtedy jest kruche i szybko się smaży. Dajesz do rozgrzanego woka oliwę (ja uzywam tylko z oliwek, podobno najzdrowsza, Trzynastka to potwierdza) podgrzewasz i wrzcasz mięso z zalewy (bez niej, bo będzie pryskać). Drewnianą łyżka mieszasz parę minut i smażysz na najwyższej temperaturze. Potem lyżką cedzakową wyjmujesz do osobnego garnka, a do wrzącej oliwy wrzucasz uprzednio przygotowane pokrojone w paseczki różne warzywa (cebula, papryka, pieczarki, inne grzyby, marchewkę....itp.) Można tylkeo neiktóre z nich w zależności od Twego nastroju. Smażysz na duzym ogniu pare minut i wrzcasz bez oliwy, czyli odcedzone do mięsa, dodajesz kostkę Knora i dolwesz odrobinę wody i zagotowujesz. Doprawiasz do smaku i....podajesz zryżem ugotowanym na sypko.
Jak lubisz coś lekko na słodko, to do mięsa wrzucasz tylko posmażoną paprykę, duzo papryki i potem dodajesz słoik sosu słodko-kwaśnego UB. Można dodać też jeszcze ananasa z puszki.
Ja tak robię od lat, dodaję różne warzywa, różne mięsa i ...zawsze wychodzi mi inne danie.
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3169
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Małgosia Sz Śr, 09.11.2005 10:35

Marysiu - dziękuję!!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Kamelia Śr, 09.11.2005 12:55

a czy ktoś mi może wyjaśnić czym się różnią te potrawy z woka od tych robionych na tradycyjnej patelni?
Avatar użytkownika
Kamelia
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 27.02.2005 16:43
Lokalizacja: Krak

Postprzez sonja Śr, 09.11.2005 13:49

niczym
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez Kamelia Śr, 09.11.2005 14:01

oj, soniu, kiedy już sama wymysliłam, że może w woku można smażyć na głębszym tłuszczu niż na patelni, to Ty mi tu z taką szczerą odpowiedzią;)
Avatar użytkownika
Kamelia
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 27.02.2005 16:43
Lokalizacja: Krak

Postprzez sonja Śr, 09.11.2005 14:16

masz racje ze na mniejsza ilosc mozna dac mniej oliwy i tez bedzie "głeboki tłuszcz", ale na smak to nie wpływa .....wg mnie przynajmniej.........ps.bo ja szczera jestem:)
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez jm Śr, 09.11.2005 16:09

heja!macie racje-w woku można przyrządzaćpotrawy smażone w małej ilości i głębokim tłuszczu, gotować w wodzie i na parze (na sitku), a także dusić. W kraajach zachodich(no! we wsch chyba też?)smaży się w małej ilościoleju, więc krótko, ale w b.wysokiej temp.Zalety:oszczędność czasu i zachowanie wszelkich walorów produktu:wartości odżywczych, witamin i soli miner, oraz barwy i smaku. -wgChinesisch&asiatisch garantiert köstlisch, Step-by-step:))
ps.ja wczoraj wcinałam pieczoną kaczkę w sosie Hoisin.PYCHOTKA
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne