Ciasto śliwkowe...

Smacznie

Ciasto śliwkowe...

Postprzez aleksandra So, 26.08.2006 10:51

Ciasto - 2 żółtka, 10 dkg cukru pudru, 35 dkg mąki, 15 dkg masła, 1 łyżka
śmietany 18%, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Mąkę, masło,
śmietanę, proszek do pieczenia i pozostały cukier puder ugniatamy z żółtkami
na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną wylepiamy
tortownicę (średn. 20 cm), drugą rozwałkowujemy na folii spożywczej i
chłodzimy w lodówce ok. pół godziny.



Nadzienie - 3 łyżki i 1 szklanka cukru, 1 i 3/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki
mąki kukurydzianej (ja dałam ziemniaczaną), 2 łyżeczki startej skórki
cytrynowej, 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej (nie lubię, więc nie dodawałam), 3 mielone goździki, 1/4
łyżeczki soli, 1/2 laski wanilii, 1 kg śliwek, 1 łyżka śmietany kremówki.
Wszystkie przyprawy wymieszać ze szklanką cukru (zostawić tylko 3/4 łyżeczki
cynamonu). Dodać śliwki, wypestkowane i pokrojone w ćwiartki i dokładnie
wymieszać. ¦liwki nałożyć na schłodzone ciasto. Przykryć drugą częścią
ciasta, sklejając z brzegami spodniej części. Za pomocą noża zrobić trzy 5-
centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierz ciasta
wysmarować śmietaną (omijając krawędzie). Posypać 3 łyżkami cukru,
wymieszanymi z pozostałym cynamonem.
Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiwej i rozgrzewamy
piekarnik do 190 stopni. Na folii stawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy 30
min., po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem "namiot" i pieczemy
jeszcze godzinę. Schładzamy w otwartym piekarniku.
Ciasto piecze się długo, bo inaczej spód wychodzi niedopieczony i rozmoczony
sokiem.
Avatar użytkownika
aleksandra
 
Posty: 846
Dołączył(a): Cz, 17.11.2005 23:58

Postprzez znad maasu Pn, 28.08.2006 19:28

uwielbiam sliwki, wiec na pewno wyprobuje.
Pozdrawiam serdecznie :)
Avatar użytkownika
znad maasu
 
Posty: 186
Dołączył(a): Pn, 16.05.2005 23:24

Postprzez aleksandra Pn, 28.08.2006 20:55

Piękne sliwki.:)
Znam jeszcze taki przepis:


50 dkg śliwek
30 dkg mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia (5g)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pól kostki masła
1 jajko
trochę rodzynek i cynamonu

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, cukier, masło oraz połowę cukru waniliowego. Wyrobic kruszonke, dodac jajko, lekko wymieszac. Polowe zrobionej kruszonki rozsypac na spodzie tortownicy. Na ciescie rozłozyc sliwki, posypac rodzynkami, cynamonem i reszta curku waniliowego. Posypac na wierzchy pozostałą kruszonką . Piec 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni. Na koniec posypać cukrem pudrem


Można je zrobic rownież z jagodami, morelami lub rabarbarem.
Avatar użytkownika
aleksandra
 
Posty: 846
Dołączył(a): Cz, 17.11.2005 23:58

Postprzez madziunia Pn, 28.08.2006 21:34

ja też się śliwkowo dorzucam ;)

200 gram masla lub margaryny
350 gram maki
200 gram cukru


/ tzn ja to wszystkiego daję wiecej i tak /

wystarczy tylko rozpuscic masło, potem dodac do mąki i cukru, zrobic z tego masę, podzielić na 2 części

i jedna czesc na spód -
/ mozna wczesniej zapiec, bo ze sliwek i tak sok bedzie leciał, albo dłuzej piec /
potem sliwki
i drugą częsc kruszyć na górę


PYCHOTA
jednyne ciasto które mi wychodzi
bo nie może sie nie udac ;)

a i piec... też na oko :)
aż sie upiecze
w temperaturze tez na oko... ja piekłam w 180 stopniach


szybko i mało roboty ;)
madziunia
 
Posty: 2259
Dołączył(a): Wt, 22.11.2005 21:14

ciasto ze sliwkami dla leniwych

Postprzez Ewasza Pn, 28.08.2006 23:27

30 dkg maki
15 dkg masla
7.5 dkg cukru (ciemnego, trzcinowego)
1-2 lyzki oliwy

Maslo wyjac wczesniej z lodowki. Gdy miekkie zagniesc z maka i cukrem, jesli calosc nie da sie ulepic w kule, dodac lyzke ub dwie oliwy. Wsadzic do lodowki na godzine. Rozwalkowac, wyscielic forme (nie smarowana), ulozyc gesto sliwki, posypac cynamonem (koniecznie!) i piec okolo 30-40 minut w 200-220 stopniach. Od biedy mozna uzyc cukru zwyklego, ale trzcinowy daje kapitalny orzechowy posmak!

PS. Przepis podobny do przepisu Madziuni, wiec tez sie ZAWSZE udaje ;-)
Ewasza
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 08.08.2005 00:13
Lokalizacja: Windsor

Postprzez gocha Wt, 29.08.2006 21:07

A moje takie:

4 jajka
1,5 szklanki maki
1 szklanka - 1,5 lyzki cukru (te 1,5 lyzki idzie do bialek)
5dkg masla
lyzeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wypestkowac sliwki (ciasto nie powinno czekac), zoltka oddzielic od bialek, ukrecic w sporej misce mase z cukrem, cukrem waniliowym i 2 lyzkami wody, w tym czasie rozpuscic maslo i wrzacym zalac mase, zakrecic. Bialka ubic, pod koniec ubijania dodac 1,5 lyzki cukru. Wylozyc bialka na mase zoltkowa, na to make z proszkiem do pieczenia, szybko wymieszac, najlepiej drewniana lyzka o dlugim trzonku. Wylac ciasto na wysmarowana i wysypana bulka blache, na wierzch polozyc sliwki pokrywajac cala powierzchnie. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 35-40 min. Bardzo dobre tez z wisniami, ale wtedy 1,5 lyzki cukru jako dodatek do calej szklanki.
Avatar użytkownika
gocha
 
Posty: 474
Dołączył(a): Pn, 18.07.2005 20:40
Lokalizacja: arlington hts, IL

Postprzez Małgosia Sz Śr, 30.08.2006 17:03

Gocha, zabieram przepis do domu, brzmi prosto, może nawet sama spróbuję zrobić!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez nie ma mnie Cz, 31.08.2006 13:37

....hallo, Małgosiu Sz. .... ależ się w kulinariach rozgościłaś ):):):)
Ostatnio edytowano Pt, 01.09.2006 08:36 przez nie ma mnie, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez gocha Cz, 31.08.2006 19:03

Hej, MaSza, napisz jak wyszlo, bo podawalam przepis "z glowy".
Avatar użytkownika
gocha
 
Posty: 474
Dołączył(a): Pn, 18.07.2005 20:40
Lokalizacja: arlington hts, IL



Re: Ciasto śliwkowe...

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 21:38

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne