przez Janka2 N, 19.06.2005 21:34
Mam sprawdzony przepis na piernik. Piekę go od wielu lat, obowiązkowo na każde święta. Cieszy się dużym powodzeniem i jest prosty w przygotowaniu. Przepis ten wyciełam dawno temu z gazety.
1 szklanka miodu
2 paczki przyprawy do piernika (dr.Oetker ta jest najlepsza)
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/2 kg mąki
2 łyżeczki sody
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
trochę kakao dla koloru
bakalie wg uznania
Miód zagrzać z przyprawami, trochę przestudzić. Jajka utrzeć z z cukrem i z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z sodą. Dodać miód z przyprawami , śmietanę, trochę kakao dla koloru i bakalie obtoczone w mące (by nie opadły na dno).
Piec ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Sprawdzić patyczkiem, jak suchy - wyjąć i schować przed rodziną; w przeciwnym razie piernik zostanie pochłonięty przez rodzinę a jest jeszcze lepszy jak poleży. Z tej porcji wychodzą dwie blaszki typu keksówki, proponuję jeden schować drugi próbować.
Pozdrawiam, życzę udanych wypieków