Kochani ,zrobiłam dzisiaj leczo ,wyszło świństwo, dałam kiełbache,papryke,pomidory,cebule, doprawiłam i niestety bez efektu, proszę o przepis acha dodałam cukinię,dzięki KINGA
Niestety przy jego robieniu zapomnij o dietetycznych polproduktach.Wtedy wychodzi tragedia a nie leczo...
Najlepsze jest na smalcu...tak tak...prawdziwym smalcu.
Ale niektorzy nie toleruja jego zapachu wiec niech bedzie olej.
cztery lyzki wystarcza...
Na tych czterech lyzkach podsmazasz ok pol kg. surowego boczku pokrojonego w wieksza kostke.Tylko obsmazasz ,bo potem i tak skruszeje podczas duszenia.Do tego dodajesz trzy-cztery laski skrojonej w poltalarki kielbasy.Najlepsze sa te sredniej jakosci.Ja daje torunska i jest git!Obsmazam jeszcze z minute na wiekszym ogniu intensywnie mieszajac.
Przekladam do garnka.
Na tym samym tluszczu smaze ok pol kg cebuli skrojonej w cienkie plastry.Smaze do momentu gdy sie zeszkli.Nastepnie dodaje pokruszone pol kostki bulionu warzywnego i zalewam ok 1/3 szklanki wody.Dusze wszystko mieszajac az woda odparuje.
Przekladam do garnka z kielbasa i boczkiem.
Teraz dodaje kilogram sparzonych i obranych ze skorki pomidorow.Oczywiscie wczesniej pokrojonych w drobna kostke.Moze byc nawet 1/5 kg.Najlepsze sa te z szypulek.Jak najslodsze.Wlasnie one powinny dodawac smaku calej potrawie.ZADNYCH KONCENTRATOW CZY KECZUPOW!!!:)))
Mieszam i podpalam gaz pod garnkiem.Dusze wszystko na malym gazie.Trzeba czesto mieszac i odparowywac sok ktory bedzie sie wydzielal z pomidorow.
Gdy zostanie tego soku 1/3 to wkrawamy papryke.Ja uzywam najwiecej zielonej bo jest fantastycznie ,lekko gorzkawa i czerwonej i zoltej.(2 zielone+1 czerwona + 1 zolta).Do tego dodaje dwie plaskie lyzeczki SLODKIEJ papryki sproszkowanej.Najlepiej kupic oryginalna wegierska.
Mozna tez dodac dwie lyzeczki takiej wegierskiej slodko-pikantnej pasty w tubkach.Paprykowej.
Nie dodaje juz papryki pikantnej tylko pieprzu do smaku.
Nastepnie wkrawam kabaczka albo cukinie.Najlepsza cukinia.
Tylko nie obieram ze skory (dokladnie myje)...wtedy potrawa jest tresciwsza.
Zmniejszam gaz i dusze na minimalnym "perkotaniu" ok 20 minut.
Probuje cukinie.Jesli miazsz sie rozplywa a skorka jest lekko chrupiaca to juz wylaczam i gotowe...