Servus,
owszem bardzo pracochlonne, aleee...., wszystko ...., co smaczne - czas pozera !!!, a potem my, z talerza? !!! Uhm.
Aby kogos oczarowac kulinarnie ...., czytaj!
Gotujemy ciemniaki / z / mialo byc ! Ubijamy z nich Puree. Dodajemy make ziemiaczana,jajko,sode - doprawiamy do smaku i rozwalkowujemy , jak ciasto do pierogow.
Farsz : najlepiej mieso mielone mieszane / wieprzowe, wolowe i baranina /, doprawiamy na ostro / chilli, papryka ostra, pieprz chayenne, sol, majeranek / .
Z ciasta wycinamy krazki, wypelniamy farszem i lepimy pierogi.
Jednoczesnie przygotowujemy Perkoetel - gulasz wegierski, drobnokrojony z miesa wieprzowego z cebulka, papryka etc. , w brazowym sosie / tzw. Bratensosse / , o neutralnym smaku.
Pierogi smarzymy w duzej ilosci oleju, podobnie , jak paczki. Gotowe, bez tluszczu polewamy gulaszem wegierskim. Pycha. Smacznego !!!
Przeor Miedzynarodowego aczkolwiek Swieckiego Zakonu Braci Landrynow
nie mylic z Karmelitami
z powazaniem
Landryn I