przez Agać N, 12.09.2010 16:56
Oczywiście, że podzielę się przepisem na to coś.
Więc potrzebujemy:
-1 kg mięsa na pieczeń ( pokrojone w kostkę )
-10 dag chudego boczku ( pokrojone w słupki )
-1 marchew, 1 cebula ( to w plastry )
-sól, pieprz, łyżka mąki
-ok. 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-ok. 1 szklanki bulionu wołowego
-2 ząbki czosnku
-1 liść laurowy, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka oleju
Nagrzewamy piekarnik do 230 C.
Boczek podsmażamy na oleju, przekładamy bez tłuszczu do rondla żeliwnego. Na tym samym tłuszczu rumienimy mięso, przekładamy do rondla.
Następnie na tłuszcz wędruje cebula o marchewka i po podsmażeniu dorzucamy je do rondla.
Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy i posypujemy mąką.
Wstawiamy bez przykrywki do piekarnika na 4 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko i ponownie wstawiamy na 4 minuty do piekarnika.
Wyjmujemy, temperaturę obniżamy do 160 C. Do rondla dodajemy wino i bulion, tak, aby mięso było ledwie przykryte. Dorzucamy czosnek, liść laurowy i przecier pomidorowy.
Wstawiamy do pieca i zaczynamy odliczanie - 2,5 godziny najmniej!
Najpierw przez jakąś godzinę pieczemy bez przykrywki, a gdy sos nieco się zredukuje, przykrywamy garnek.
Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, tylko to czekanie z pustym żołądkiem, aż mięso dojdzie...