Ryż zapiekany z wiśniami jest łatwy do przygotowania, a zarazem stanowi prawdziwie relaksową potrawę dla zapracowanej pani domu.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 140 g okrągłego ryżu krótkoziarnistego
- 1/4 łyżki soli
- 3/4 l mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 1 słoik kompotu z wiśni (850 ml)
- 4 łyżki likieru wiśniowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g płatków migdałowych
Procedura:
1. Ryż sparzyć, odcedzić i zeszklić na maśle. Dodać sól i 1/4 l gorącej wody. Dusić 20 minut pod przykryciem.
2. Mleko zagotować, dodać do ryżu i ponownie dusić stale mieszając.
3. Jajka, cukier i przyprawy ubić na pianę. Wiśnie z kompotu osączyć na sicie a sok z wiśni zagotować i dodać do niego likier wiśniowy wymieszany z mąką ziemniaczaną. Całość ponownie krótko gotować. Następnie ryż schłodzić często mieszając i doprawić do smaku.
4. Do ryżu dodać masę jajeczną, lekko wymieszać, po czym ryż włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej i piec w gorącym piekarniku. Po 15 minutach ułożyć na wierzchu wiśnie, posypać płatkami migdałów i dopiec.