Tiramissu (porcja dla 10 osób)
Masa
4 żółtka
100g cukru
Baileys/Amaretto 2 łyżeczki do smaku (jak mamy)
utrzeć kogel mogel
4 opakowania sera włoskiego Mascarpone
dodawać po kolei opakowania i ubijać stopniowo mikserem.
Polewa kawowa
3-4 duże łyżki Nescafe
zalać wrzątkiem pół kubka
dodać łyżeczkę Brandy/koniaku
Dodatkowo
Biszkopty San 2 opakowania
Kakao ciemne
Brytfanna najlepiej szklana z przykryciem.
Biszkopty układamy w brytfannie.
Nasączamy polewą.
Kładziemy na wierzch warstwę masy
Warstwa biszkoptów
Nasączamy polewą.
Warstwa masy…
Na koniec wierzch posypujemy kakao przez sitko.
Przykrywamy, wstawiamy do lodówki na noc.
Najlepsze jest po 2 dniach, jak “przejdzie”.
Smacznego!