Pod tym linkiem można obejrzeć cały film w wersji polskiej z lektorem (kliknąć w "close", a następnie "play". Dzięki, Emcia. Wygląda ciekawie.
http://st.dwn.so/v/DS2EC80A7AAaa, a górO jest oczywiście Vaclav Klaus, nie Havel, poprawiłam się
Uff, w artykule ani słowa o CO2. Jest nadzieja. A wyczytałam gdzieś, że gdyby zsumować CO2 w wydychanym przez wszystkich ludzi i zwierzęta powietrzu, to otrzymamy liczbę 12 mld ton CO2 rocznie, co stanowi połowę całej produkcji przemysłowej na świecie! Naprawdę ilość CO2 wytwarzana przez człowieka to tylko niewielki odsetek naturalnego CO2 w przyrodzie. Nie dajmy się oszukać i nie płaćmy za coś, czemu nie jesteśmy winni!
No, to leciMy z kolejnO ścieMO - żarówki energooszczędne, które w ciągu następnych kilku lat mają całkowicie wyprzeć z rynku te tradycyjne. Druhny dały się na to nabrać, żeby być eko i pobiegły w te pędy do sklepu? Od początku wydawało mi się to jakoś dziwnie podejrzane. Tradycyjna żarówka aż po 130 latach nagle ma odejść do lamusa? Po pierwsze to w pewnym momencie umówiono się i postarano o to, aby nie świeciła ona dłużej, niż określoną liczbę godzin (czy ja już pisałam o celowym postarzaniu produktów?). O ile się nie mylę, to jest to 1000 godzin, podczas gdy tak naprawdę może ona świecić non stop. Najstarsza żarówka na świecie została wkręcona w 1901 roku i świeci nieprzerwanie do dziś, czyli już 112 lat!!! Ciekawe, czy Druhny wiedzO, gdzie? Kurczę, Emcia to ma szczęście. No, oczywiście, że w Kalifornii! Emciu, Druhna była w tej remizie może? Żarówka doczekała się nawet własnej kamerki, dzięki której można sowie podglądać jak świeci. Tradycyjna żarówka owszem, wytwarza ciepło, ale nikomu to raczej nie przeszkadza, a niezależne badania wcale nie potwierdzają, że stosowanie żarówek tzw. "energooszczędnych" faktycznie pozwala na istotne oszczędności. Więc o co chodzi? Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi wiadomo o co. Należy natomiast zaznaczyć, że świetlówki energooszczędne zawierają bardzo szkodliwą rtęć. Zwracajcie na to uwagę przy zakupie. Dziupla się okopie i będzie się bronić do ostatniej tradycyjnej żarówki! Jesteśmy w trakcie robienia zapasów, ale trzeba się spieszyć, bo ilość półek z tradycyjnymi żarówkami maleje. To odwrotnie, niż w dziupli
http://www.centennialbulb.org/photos.htmA teraz zapraszam Druhny na film pt. "Żarówkowi ściemniacze" ("Bulb Fiction"). Film był wielokrotnie emitowany na kanale Planete. Podobnie jak w przypadku ściemy z CO2, tak i tutaj, oprócz wielu cennych informacji dotyczących środowiska, badań, można się dowiedzieć jakie tak naprawdę mechanizmy kryją się za wieloma unijnymi dyrektywami. Dobrze jest być tego świadomym, bo doinformowanym społeczeństwem zdecydowanie trudniej manipulować. Niejednokrotnie są to informacje szokujące, burzące nasz dotychczasowy świat i porządek, nie mieszczące się w żadnych normach. Wiem, że z pewnością są przyjemniejsze formy spędzania wolnego czasu, bo po pracy wolimy się raczej zrelaksować niż dołować, ale docieranie do prawdy niestety takie jest. To jest oferta tylko dla dociekliwych poszukiwaczy. Bardzo zachęcam do poświęcenia niecałej godziny. Naprawdę warto!
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... cCJ8rTDUc8Teremi, dzisiaj w Warszawie było piękne słońce, ale jeszcze zimno. Śnieg topnieje, spływa strumieniami. Do niedzieli ma być już ponoć 16 stopni!