Grejsowa, oczywizda, ze w kamieniolomach wszystko jest, net i winko tez (na ten przyklad teraz sacze i slucham piosenek z ostatniej plyty M. Bajora, bo jakas dobra dusza wrzucila kilka na youtube, czyli komplet net + winko). Zyc nie umierac, tylko zapierniczac. Ale tasiemke odstawilas! Bede chyba odpowiadala wyrywkowo i z doskoku. Ale najsampierw zaczne jednak od poczatku. Grejsiu, ja zadnych zaluzji nie panialam, bo ich w ogole nie zobaczylam. „ktoś się na mnie obraził..?” A bylo o co? Jesli chodzi o mnie, to druhny moga zmieniac dekoracje kilka razy dziennie, wedlug upodoban. Moze w nosie maja polityke, a moze powsciagliwe w tym temacie? Na ten przyklad w Australii generalnie, poza chata omija sie w rozmowach szerszym lukiem dwa tematy: polityke i religie, choc oczywiscie zdarzaja sie wyjatki. Na poczatku dziwilam sie, ze np. zblizaja sie wybory, a na robocie nikt o tym ani mru-mru albo z rzadka. Jak bylam ostatnio w Polsce, to tez nie politykowalam. Ale nie dlatego, ze moglam sie tu juz od tego odzwyczaic, tylko z opisanych przez Ciebie powodow. Rodacy strasznie sie zaperzaja i naburmuszaja, jak uslysza cos nie po swojej mysli, a w temacie polityki, w dodatku od polaka przez male ‘p’ to juz w ogole. Po co mi to? Na wakacjach bylam, nie? „Luz blues, w niebie same dziury...”
A teraz wyrywkowo. Napisalas: „ (...) ci, którzy głosowali na PO nie kryli i nie kryją swoich preferencji. Przeciwnie, chętnie, wręcz z dumą się do tego przyznawali, bo to automatycznie ich nobilituje, ustawia ich ponad przeciwnikami, jako tych lepszych, mądrzejszych, doinformowanych”. To prawda, wsrod moich znajomych w Kraju-Raju zdecydowanie przewazaja wyborcy PO, to znaczy oni ujawniaja sie, PiS-owcy sa gdzies w glebokim podziemiu, chociaz to oni wygrali na Podlasiu, zreszta kolejny raz. Tak naprawde znam tam tylko jedno malzenstwo, ktore jawnie glosuje na PiS. I ci akurat ludzie zadaja klam opisanym przez Ciebie etykietkom tworzonym przez media: „Wyborca PIS-to człowiek niewykształcony, biedny, najczęściej ze wsi, wsteczny, ograniczony, nieudacznik życiowy, agresywny, fanatyk religijny w moherowym berecie z antenką skierowaną na Toruń, widzący w prezesie swojego zbawcę, który ich poprowadzi do zwycięstwa”. Moi b. dobrzy, dlugoletni znajomi, wyborcy PiS-u, sa ludzmi wyksztalconymi, dobrze sytuowanymi, ponadprzecietnie religijnymi i do tego b. sympatycznymi.
Sorry, Grejsowa, zmiana dekoracji, ale bez zaluzji. News o laureatach Warszawskiego Festiwalu Filmowego przeczytalam gdzies wczesniej, zanim Maszmun dal tu link. B. ucieszyla mnie Specjalna Nagroda Jury dla Najlepszego Aktora przyznana Robertowi Więckiewiczowi, bo b. lubie tego aktora.
Lomatko! i prawie zapomnialam napisac, ze Krolowa przyleciala do Kangurowa. Jest to jej 16., wielu twierdzi, ze ostatnia, wizyta tutaj. Na srode zapowiedziala inspekcje w Melbourne. Wyciagnelabym kapelusz z dzyndzelkami i brylanty i polecialabym dygnac, ale niestety we srode tez zapierniczam. I tak to sie w tym zyciu plecie: jedni kroluja, a drudzy haruja.
Grejsiu, troche cyganilam - wszystkiego w kamieniolomach nie ma. W Tobie wiec cala moja nadzieja, ze nagrasz „Boska”.
Spadam, dobranoc i U&U.
Krolowa Elżbieta II wczoraj w Brisbane.