Mam potrzebe zeby zamiescic na lamach HalYnki wierszenkolacje, czili wierszenko-relacje z wystawy "Steins Collect". Druhny oraz panstwo wybaczO. I skrolujO ile wlezie.
Study Nature
I do. (chcialabym wierzyc, ze Woody Allen, w swoim ostatnim filmie "Midnight in Paris", uchwycil sedno atmosfery jaka panowala wsrod bohemy paryskiej skupionej wokol Gertrude Stein i jej braci. Nie-kon-wen-cjo-nal-ne zycie wsrod ciezkich mieszczanskich mebli, rozmowy za kotara o awangardowej sztuce, wpadajacy na siebie w drzwiach artysci o ktorych swiat mial dopiero u-sly-szec.)

zrodlo
Victim. (czestym gosciem u Steinow byl Pablo Picasso. Gertrude Stein od poczatku ich spotkania do konca swojego zycia pozostala pod jego wplywem. Inspirowali sie nawzajem i wysoko cenili wymiane mysli o sztuce, takze o ich wlasnej tworczosci. Portret Gertrude Stein namalowany przez Picassa powstal po ok 70-ciu sesjach pozowania. Bylo to zupelnym ewenementem, bo normalnie artyscie wystarczal rzut oczodolu na obiekt ktory malowal.)

zrodlo
Sales
Met
Wipe
Her (Leo Stein powiedzial o Renoir, ze "jest to czlowiek o ograniczonym intelekcie, ale posiadajacy dar koloru jak nikt inny od czasow Rubensa". Leo znudzil w koncu Matisse i Picasso, ale nie Renoir. A moje dzieci zawstydzone wyczuwalna mlodoscia i nagoscia kobiety nizej...

zrodlo
Less.
Was a disappointment(wnuk Sary Stein, Daniel, pasjonowal sie konmi wyscigowymi i wyscigami tez. Wiele obrazow z kolekcji Sary i Michaela Steinow poszlo pod mlotek na aukcjach zeby splacac dlugi wnuka...A ze para ta spedzala ostatnie lata zycia w Kalifornii, konkretnie w Palo Alto, wiec okolicznym muzeom oraz kolekcjonerom trafila sie nie lada gratka gdy na sprzedaz poszly niektore obrazy Matissa.)
We say it. (Sarah i Daniel Stein z Paryza wyjechali przed druga wojna swiatowa i zamieszkali w dzielnicy Palo Alto zwanej "Profesorville", Kingsley 433. Byla u nich w odwiedzinach GS, byl tez Marc Chagall.)
Study nature.
Or (od obrazow Matissa w kolekcji Steinow mozna dostac zawrotu glowy! Ja dostalam w kazdym badz razie i troche przed nimi uciekalam. Az znalazlam maly bukiet kwiatow i odetchnelam z ulga...uffff...)

zrodlo
Who
Towering.
Mispronounced
Spelling.
She
Was
Astonishing (w kolekcji Steinow az sie roi od kapiacych sie postaci Cezanna. Oboje, Gertrude i Leo bardzo cenili jego obrazy, a dla Matissa byl prawdziwym guru. Niebo na obrazach Cezanna ma piekne i zmienne odcienie niebieskiego.)

zrodlo
To
No
One (obraz Cezanna "Five Apples", byl zakupiony przez przez GS i jej brata Leo do wspolnej kolekcji. Ulubiony przez obojga, choc w rozmiarach niepokazny, przy podziale kolekcji przypadl Leonowi. GS bardzo za tym obrazem tesknila.

zrodlo
For (Pablo P namalowal dla niej na pocieszenie jedno zielone jablko)
Fun (obrazy Picassa zgromadzone na wystawie byly dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Widac, ze gromadzac je, Steinowie kierowali sie jakims osobistym kluczem. Nie ma tu chyba najwiekszych dziel Artysty, ale to co jest zaskakuje...Np "Stude
nt with a Pipe" ma doklejony beret zrobiony z pomietego papieru. "Fun", zdecydowanie "fun".
zrodlo

Study from nature. (taaaak, wlasnie ten Picasso do tej pory byl mi raczej obojetny. A teraz juz nie. Bo to co widzialam troche mnie zaskoczylo...Np faktura obrazow. Druhny muszO uwierzyc na slowo, bo tego sie wcale nie widzi w reprodukcjach, na takim "Guitar with a Pipe" wyraznie widac fragmenty drewna, czili stolu, chropowatosc tynku czili sciane w tle. Az sie czlowiek powstrzymuje zeby tego nie dotknac...Wybieram ponizsza kopie z internetu, choc moze nie jest ostra, ale ten obraz taki wlasnie jest rozowawy.)

zrodlo
I (i musze, MUSZE, wkleic dwa kolejne obrazy. Bo do nich wracalm kilka razy, az sie pewna pani zaczela przygladac..., ale nie na tyle zeby podazyc moim sladem, hihi...No niestety nic nie wkleje, bo ich jeszcze nie wprowadzono do internetu. Podaje tylko, tytul "Glasses and Fruit" 1908. Jeden obraz jest na stale w Museum Ludwig w Cologne, a drugi w Museo Thyssen-Bornemiasza, w Madrycie. Jakby Druhny kiedys byly to warto sprawdzic, oba sa malowane na drewnie w odcienieach brazowych i maja ladny polysk.)
Am
Pleased (i odkrylam kogos nowego, Juana Grisa, hiszpanskiego cubiste syntetycznego, hihi...ktory mieszkal we Francji. Gertude napisala o nim: /cytuje bez tlumaczenia, bo nie mam pojecia jak to przetlumaczyc.../ "Gris is the one who combines perfection with transubstantiation" Jego granatowy collage z kwiatami jest doskonaly, absolutnie transubstancjonalny, cokolwiek to znaczy...)

zrodlo
Thoroughly (to chyba tyle katalogowania wrazen...Z SF wystawa wedruje do Nju Jorku a pozniej do Paryza.)
I
Am
Thoroughly
Pleased.
By.
It.
It is very likely.
They said so.
Oh.
I want.
To do.
What
Is
Later
To
Be
Refined.
By
Turning.
Of turning around.
I will wait.
Gertrude Stein (Emcia i wklejki kopii obrazow z szanownego internetu)