...Siódmy bochenek chleba...

Smacznie

...Siódmy bochenek chleba...

Postprzez siedem Cz, 18.09.2008 00:45

CHLEB

30g.swiezych drozdzy lub 20g.suszonych
2 lyzki miodu
600 ml.letniej wody
1/2 kg.pszennej maki
1/2 kg.semoliny (kasza manna)
2 lyzki soli
troche maki do posypania
_____________________

Rozpuscic drozdze i miod w polowie ilosci letniej wody/

Do duzej miski wsypac make, semoline i sol. Wymieszac. Zrobic po srodku wglebienie. Wlac w srodek rozpuszczone drozdze z miodem i okreznymi ruchami polaczyc z maka. Nastepnie dodac reszte wody i polaczyc wszystkie skladniki tak, aby zrobilo sie ciagnace, wilgotne ciasto.

Zagniatac, zwijac, sciskac, ugniatac przez ok 5 minut. Jesli ciasto przylepia sie posyp je i swoja reke maka. Uformuj kule i odstaw do wyrosniecia (musi podwoic swoja wielkosc) Ciasto musi rosnac w cieplym i wilgotnym miejscu, bez przeciagow, pod serwetka 40-90 min.

Ponownie ugniataj ciasto przez ok 1 minute aby wybic z niego powietrze. Uformuj kule i poloz je na blasze posmarowanej delikatnie tluszczem i obsypanej maka. Odczekaj az znowu podrosnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 st.C Piecz ok 30-40 min, czasem dluzej


Obrazek

Smacznego


Ps. sonja, nawet twoje ptaszki sobie skubia :wink:
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez sonia Cz, 18.09.2008 01:07

:) chleb smakowicie zamglony :wink: ... bede probowac piec w sobote ...
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez siedem Cz, 18.09.2008 01:09

... bo posypalem z wierzchu szczypta mgielki... :wink:
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez vivien Cz, 18.09.2008 01:10

.
Ostatnio edytowano So, 08.03.2014 20:01 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Postprzez anya_anya Cz, 18.09.2008 01:10

kurde, piekarnik mi nie dziala, zapomnialam...
swoja droga: ciekawe czy ziarna jakby dodac to tez by bylo ok?
ta kasza manna mnie niepokoi...
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez siedem Cz, 18.09.2008 01:14

Ziarna dodalem slonecznikowe. A manna musi byc. Dzieki niej chleb ma fajna konsystencje i nie jest gnieciuchowaty...
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez Ina Cz, 18.09.2008 10:05

Upiec samemu chleb, to jest dopiero coś, więc w sobotę.
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez kinia0406 Cz, 18.09.2008 17:09

no to ja też w sobotę :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Mystery Cz, 18.09.2008 20:53

Siódemku, czy ja mówiłem Ci już, że bardzo mi czasem imponujesz?

Ale ta manna, no nie wiem, nie wiem...
Avatar użytkownika
Mystery
 
Posty: 2059
Dołączył(a): Cz, 22.06.2006 16:59
Lokalizacja: układ słoneczny

Postprzez siedem Cz, 18.09.2008 22:03

Przyjedz na degustacje. Nie bedziesz miala watpliwosci :wink:
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez Ola B. Pt, 19.09.2008 06:29

Siódemku, ...to zdjęcie zapachniało... :)

..hmm..jak nie cynamonowe bułeczki...to teraz chlebek...Kusiciel ;)

P.S. ...w weekend postaram się upiec...
Avatar użytkownika
Ola B.
 
Posty: 1816
Dołączył(a): N, 27.02.2005 19:43
Lokalizacja: Kutno

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 12:55

wszyscy pieką?
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Re: ...Siódmy bochenek chleba...

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 14:05

siedem napisał(a):(musi podwoic swoja wielkosc)

moje to chyba nawet potroiło :shock:
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez vivien So, 20.09.2008 14:51

.
Ostatnio edytowano So, 08.03.2014 20:01 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Postprzez Nostalgija So, 20.09.2008 15:19

ja zawsze piekę chleb z babcią. w piecu. wielkie bochny. dwa razy w roku na świeta. cały rok tęsknie ża zapachem tego chleba i za jego smakiem
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Ina So, 20.09.2008 16:11

Kinia, przyznam się...nie piekę. Wczoraj, będąc na targu, zwierzyłam się znajomej pani od jajek, że będę piekla chleb. Pani na to:"...OOO, to bardzo trudne, ile to trzeba sie namiesić, mówię pani, upiec chleb bardzo ciężko, ile trzeba się napocić..."No i tak z pięć minut...ile namiesić, ile napocić...Stchórzyłam, przyznaję się bez bicia, no i przypomniałam sobie te wszystkie drożdżowe (oprócz pewnych rogalików) ciasta, które mi nie wyszły. ...Namiesić się, napocić... :-(
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 16:13

hiiii, to tylko ja tutaj dotrzymuję słowa? :wink:
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Stara Gazeta So, 20.09.2008 16:40

Nostalgija napisał(a):ja zawsze piekę chleb z babcią. w piecu. wielkie bochny. dwa razy w roku na świeta. cały rok tęsknie ża zapachem tego chleba i za jego smakiem
no dopieeeero narobilas apetytu !!
pozdrowiena dla Babci :)
Avatar użytkownika
Stara Gazeta
 
Posty: 140
Dołączył(a): N, 01.06.2008 12:45

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 17:12

Obrazek
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Ina So, 20.09.2008 17:16

Kinia, no gratulacje!!!
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron