przez M.C. Pn, 14.04.2008 17:52
Dzien poniedzialkowy w odcieniu oliwkowym, nie mylic ze srokopisiastym@Druhna Sciana!
Andorciu!!!!! Gdziez Ty sie podziewasz?
Rzuciłbym to wszystko
Rzuciłbym to wszystko, rzuciłbym od razu,
Osiadłbym jesienią w Kutnie lub Sieradzu.
W Kutnie lub Sieradzu, Rawie lub Łęczycy,
W parterowym domku, przy cichej ulicy.
Byłoby tam ciepło, ciasno, ale miło,
Dużo by się spało, często by się piło.
Tam koguty rankiem na opłotkach pieją,
Tam sąsiedzi dobrzy tyją i głupieją.
Poszedłbym do karczmy, usiadłbym w kąciku,
Po tym, co nie wróci, popłakał po cichu.
Pogadałbym z Tobą przy ampułce wina:
"No i cóż, kochana? Cóż, moja jedyna?
Żal ci zabaw, gwaru, tęskno do stolicy?
Nudzisz się tu pewno w Kutnie lub Łęczycy?"
Nic byś nie odrzekła, nic, moja kochana,
Słuchałabyś wichru w kominie do rana.
I dumała długo w lęku i tęsknicy:
- Czego on tu szuka w Kutnie lub Łęczycy?
Rzuciłbym to wszystko(hihi, Druhna Scianu z jednym pytaniem wpadnie przy poniedzialku a mozna z niego zrobic calO rozprawke filozoficznO! Bo niby co to znaczy WSZYSTKO? I co to znaczy rzucic w cholerkunie? Czy to jest daleko czy blisko, na zawsze czy na chwile? I czy TO to TO, czy moze to?)
Rzuciłbym to wszystko, rzuciłbym od razu,(wiec odpowiadam, ze jak mam nawet ochote rzucic to wszysko, hihi. To tylko przez ulamek ulamkow sekundy. I nawet wtedy nie wszystko bym rzucila, tylko takie niewdzieczne fragmenty, fredzle, skrawki....)
Osiadłbym jesienią w Kutnie lub Sieradzu.(czy to juz jesien pyta Albercia. Alberciu siedz cicho bo ja tu sie zamyslilam na rzucaniem...i doszlam do wniosku, ze jestem za stara zeby rzucac, wole zatrzymywac. Niech mlodzi rzucajO.)
W Kutnie lub Sieradzu, Rawie lub Łęczycy,(Hobbitu mapa! RAZ. Snilo mi sie, ze kupowialam plecak. KKK mowi, ze bedzie podroz i ma znowu racje.)
W parterowym domku, przy cichej ulicy.(hihi, parterowy domek CZEK. Ulica czek. Cicha nie CZEK.)
Byłoby tam ciepło, ciasno, ale miło,(najwazniejsze zeby bylo. O..., na ten przyklad wczorajszy wierczor to bym moga rzucic w pierony, phi. Nie bylo milo i juz. Albercia mowi, ze na niemily wieczor najlepsza jest mila noc. Albercia mnie zaczyna wkurzac. Zaraz w nia czyms rzuce!)
Dużo by się spało, często by się piło.(tak jest na picie to najlepiej rzucic sen!)
Tam koguty rankiem na opłotkach pieją,(Bronia! Zbliza sie czas rzucania zielonymi jablkami w kogutki i kurki!)
Tam sąsiedzi dobrzy tyją i głupieją.(a kto im zabroni? Hobbitu bym zdecydowanie nie rzucila! BUM!)
Poszedłbym do karczmy, usiadłbym w kąciku,(kulturalnie na zydelku? Jankiel gra na skrzypkach?)
Po tym, co nie wróci, popłakał po cichu.(a po jakiego szuwarka? A nie lepiej plakac nad tym co nie przyjdzie WOGOLE? Trzeba wiedziec nad czym warto plakac powiedziala feministka i zalozyla szejdy.)
Pogadałbym z Tobą przy ampułce wina:(kurnaola, jakas prohibicja w Kredensie?!)
"No i cóż, kochana? Cóż, moja jedyna?(noc juz nie czas zalowac roz kiedy plonie podloga, ne?)
Żal ci zabaw, gwaru, tęskno do stolicy?(ale gdzie! Wsi spokojna wsi wesola! Szuflada gra!)
Nudzisz się tu pewno w Kutnie lub Łęczycy?"(phi, nudy to my a nie nam! Wkleic oraganizer? eeeee....lepiej nie bo w mufce szew, nie mylic z szefem /!/ peknie jak tra la la!)
Nic byś nie odrzekła, nic, moja kochana,(a po jakiego jezor strzepic po proznicy, phi!)
Słuchałabyś wichru w kominie do rana.(YEAH! Wicher to dopiero robi jazzowOm rozpierduche!)
I dumała długo w lęku i tęsknicy:(znaczi si bedzi dumka? Teremi teskinica za dumka w HalYnce, a Druhna obciaga matrioszki na marginesie...., hihi. Nigdy bym sie TEGO po Druhnie nie spodziewala!)
- Czego on tu szuka w Kutnie lub Łęczycy?(okaze sie jak znajdzie ne? Troche wiary w poszukiwania!)
Julek Tuwim + (Emcia, szukalam tekstu ktory zaczynal sie jakos tak...."rzucilbym to wszysko i wrocil do miasteczka gdziem sie urodzil kupowialbym dzieciom czeresnie.... i gdzies tam, gdzies tam.... bym chodzil", znajO Druhny? Teraz bedzie za mna chodzil ten tekst a wszysko przez pytanie ktore Druhna Scianu rzucila....)
I to by bylo na tyle.
PS The Other Boleyn Girl jeszcze nie widzialam. GrajO. A co? Warto widziec?
PS No wiedzialam ze Albercia ma ambicje ale zeby AZ takie piora????