Przepisy wielkanocne...

Smacznie

Przepisy wielkanocne...

Postprzez Krystyna Janda Pt, 25.03.2005 15:02

Coś sobie mało przekazaliście przepisów kulinarnych, a ja nie mam czasu wpisywać nowych. Wielkanoc! Jajka, jajka , jajka na tysiać sposobów! Smacznego!
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Postprzez amc Cz, 13.03.2008 22:39

czy moze w tym roku ktos odkryl cos specjalnego w sprawie tej wielkanocy?? jakies jajko z niespodzinka bez niespodzianki w czasie gotowania....bo juz sie zbliza wielkimi krokami...a mi jakos inwencji kuchennej brak :lol:
Dobry wielkanocny przepis chetnie przygarne :D

ciasto mietowo-czekoladowe brzmi super... niezaleznie od Wielkanocy
a.
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez aga Z So, 15.03.2008 11:28

Ten słynny przepis na pasztet... http://www.krystynajanda.pl/forum/viewt ... eb768212cc - walory kulinarne i nie tylko....
Co by się nie działo teatr musi trwać
teatr musi grać
teatr musi trwać
Co by się nie działo teatr musi być
teatr musi żyć
trafiać w czysty ton
Musi iść na całość i odwagę mieć
zakląć i uczynić skłon!!!!!
Avatar użytkownika
aga Z
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pn, 19.02.2007 21:50
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez amc So, 15.03.2008 15:36

Oh super! :) dzięki
tak się cieszę że lece do PL na Wiekanoc, że z tej radości nawet może coś mi się uda w kuchni... mimo braku talentu :)
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dd So, 15.03.2008 21:40

prosty i sprawdzony przepis na przekąskę, może niekoniecznie wielkanocny ale mnie kojarzy się z Wielkanocą (może prze ten chrzan?)

Rożki
Składniki: 10 plastrów szynki, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki chrzanu, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki soku z cytryny, przyprawa delikat KNORR do smaku, 1,5 jabłka (kwaskowatego), cukier do smaku.

Przygotowanie: jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej(duże oczka), wymieszać z chrzanem , majonezem i śmietaną, przyprawić delikatem, sokiem z cytryny i cukrem. Szynkę zawinąć w rożki, napełnić w/w farszem i na półmisek.

Tyle przepis, teraz moje uwagi jeśli chcemy wersję delikatniejszą i szybszą kupujemy krem chrzanowy, do tego tylko jabłko i farsz gotowy, mozna ew. dodać inne przyprawy , to kwestia indywidualna. Szynkę równie dobrze można zwinąć w roladki i nafaszerować masą chrzanową, dla ozdoby każdą roladkę przewiązać szczypiorkiem. Pozdrawiam :D
dd
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 13.03.2008 20:02
Lokalizacja: woj.podlaskie

Postprzez nie ma mnie Wt, 18.03.2008 12:52

..... forumowicze .....
jeżeli nie chcecie mojej kompromitacji (kolejnej!) przed teściową:):):)
podajcie mi, proszę, łatwy, lekki i zawsze udający się przepis na:
- kruche ciasto mazurkowe ....
moją specjalnością są "gnioty" ..... które pięknie przyozdobione wyglądają kusząco, ale ....... ugryzienie grozi utratą zębów stałych.... mleczaki wypadają na sam widok .... :):):):)

to jak będzie, hmmm ?
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Agniś Wt, 18.03.2008 13:35

Wiesz Mała ja robię kruche wg. jednego przepisu i na ciasteczka i do mazurka i na wszelkie spody .

Robię tak :
2 szklanki mąki, kostka masła, 3 żółtka, śmietana ( taka zwykła, kwaśna ) , proszek do pieczenia - 1 łyżeczka , sól, pół szklanki cukru.
Suche mieszam z sobą ( mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek ) , robię dziurkę kopczyku, tam pokrojone na kawałki zimne masło ( prosto z lodówki ) i dużym nożem siekam szybciutko, potem dodaję żółtka, wyrabiam szybciutko i dodaję tyle śmietany ile trzeba ( ok 2 łyżek ).
Wyrabiać trzeba dość szyko a potem na godzinkę , zawinięte w folię do lodówki - a potem można spód do szarlotki, mazurka, sernika albo kruche ciasteczka :)
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez nie ma mnie Wt, 18.03.2008 14:05

.... Agniś ..... "niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!" ...
jeżeli już tego nie zrobiła .... :):):):)

jak się uda .... to jestem uratowana! :)
wielkie dzięki!
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez placunio Wt, 18.03.2008 14:06

Mazurek placunia z GWARANCJĄ, nawet dla MAŁEJ :D

Łatwy – wszystko do miski, mikser i … po robocie :D
Lekki – rozpływa się w ustach, nawet teściowej :D
Zawsze się udaje – nie ma innej opcji
:D



ustawic na stole:

2 szklanki mąki
1 i pół (półtora) kostki masła
pół szklanki cukru
5 jajek
olejek cytrynowy
BAKALIE - migdały, orzechy


1/ cztery jajka ugotować na twardo, wystudzić…
do ciasta bierzemy tylko żółtka

2/ do miski wrzucamy cukier i masło ( masło mamy miękkie, bo nie z lodówki)
miksujemy robotem

3/ do miski wrzucamy cztery ugotowane żółtka i jedno całe, surowe jajko,
no i miksujemy dalej

4/ wrzucamy do tego mąkę, olejek (1/3 buteleczki) i odrobinę soli (palcami z solniczki)
no i miksujemy dalej…

wrzucamy BAKALIE różne – ja BARDZO dużo ORZECHÓW
jakby się już nie dało (bo mikser rzęzi), to na końcu zagniatamy
(ja wszystko robię robotem)

5/ wkładamy miskę do lodówki na 30 minut – robimy kawkę i już jesteśmy z siebie dumne

6/ po 30 minut wracamy do kuchni
na blaszce rozkładamy papier (po co męczyć się ze smarowaniem, a potem myciem)
wyciągamy ciasto z lodówki
rozkładamy cieniutką warstwą na blaszce
(można się pobawić i z 1/3 części robić kratki czy wałki, )
ja się nie bawię, rozkładam całe ciasto

7/ wkładamy do piekarnika 160 stopni – 30 minut (przez szybkę zaglądamy, będzie brązowawe)

8/ jak wystygnie
robię polewę czekoladową, polewam całe ciasto i na niej układam ozdoby,
nawet napis Mała można ułożyć … wszelkie wiórki, płatki

moja polewa – przekazana od babci (na ten mazurek z połowy składników)

1 kostka masła
3 łyżki duże kopiaste kakao (im ciemniejsze tym lepsze)
4 łyżki duże kopiaste cukru
zapach rumowy

to wrzucamy do garnka, na gaz, mieszamy aby się wszystko rozstopiło,
jak jest już masa, zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej całe, surowe jajko…
i tu! uwaga! błyskawicznie musimy mieszać, aby jajko się nie zwarzyło (ja miksuję robotem)
- jajko jest po to aby polewa miała blask, lśniła !!!
- oczywiście od razu polewamy ciasto polewą, szybko gęstnieje

Mała – powodzenia! w razie wątpliwości wołaj!

jestem pewna, że po tym mazurku teściowa zaniemówi :!: :D :!:

A gdybyś jeszcze zrobiła sernik, też taki placuniowy- to już na bank!
teściowa pofrunie - ten sernik powala wszystkich, nawet mnie…
Avatar użytkownika
placunio
 
Posty: 2778
Dołączył(a): Wt, 31.10.2006 11:42
Lokalizacja: ...z Alei Marzeń...

Postprzez nie ma mnie Wt, 18.03.2008 14:17

..... no nie! .... to już szał będzie :):):):):)
szczególnie spodobało mi się, że teściowa .... zaniemówi :):):):):):)

.... napisy, kurcze.... to też świetny pomysł! ....
oczywiście nikt by nie wiedział, dlaczego: mała?! i do tego z wiórków hihihihihihi

sernik??????
Placunio ..... dawaj ten sernik! .... idę na całość:):):):):)
i ..... bardzo, bardzo dziękuję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez M.C. Wt, 18.03.2008 16:55

Placuniu, dawaj ten sernik! Ale zeby i mnie sie udal! NO! Obiecuje, ze zorganizuje wiejski ser. Wolalabym, zeby byl bez budyniu, bo w okolicy budyniow polskich niet.
Avatar użytkownika
M.C.
 
Posty: 3816
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 22:15
Lokalizacja: Redwood City, CA

Postprzez Małgosia Sz Wt, 18.03.2008 17:14

O właśnie... taki z gotowanych żółtek to robiła jedna moja ukochana ciocia i już nikt inny!
Szkoda, że już zamówiłam w cukierni (hihihihi).
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Nostalgija Wt, 18.03.2008 20:18

U mnie będzie tradycyjnie sernik, sernik i babka. Chleb zamierzam upiec w czwartek. I pasty jajeczne...mmm..

Moja ulubiona z chrzanem (pewnie każdy zna ale co tam)

Jajca ugotowane na twardo(ja daję tak z 10)
korzeń startego surowego chrzanu
majonez(słoiczek)

Jajka siekamy drobno, dodajemy chrzan, majonez, mieszamy i jemy

Tradycyjny żur na wędzonce w wersji unowocześnionej

Torebka żurku w proszku (no chyba że ma ktos oryginalny zakwas)
żółtko
łyżka mąki
wędzony boczek
kostka rosołowa
ząbek czosnku
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
jajka przepiórcze

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1.5l wody i gotujemy razem z posiekanym na paseczki boczkiem i czosnkiem. Żółtko, mąkę i żurek w proszku mieszamy z pół szklanki wody aż do połączenia się składników, dodajemy do wody z kostką rosołową czosnkiem i wędzonką, dodajemy też dwie łyżki śmietany mieszając gotujemy.
Podajemy z gotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Ola B. Wt, 18.03.2008 22:39

Placuniu!...dziękuję za przepis na Mazuerk:)
W piatek go zrobię:)

U mnie na Święta przygotowujemy zawsze "sos tatarski" do wędlin.
Nie wiem, czy tak się to fachowo nazywa, my w Rodzinie, tak go nazywamy:)

Gotujemy jajka na twardo i kroimy drobno, do tego dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe + dużo!! chrzanu, na koniec majonez, sól i pieprz i łączymy wszytsko ze sobą.

Idealnie pasuje do wędzonej szyneczki:)

[proporcje zależą od możliwości danej rodziny:)]
Avatar użytkownika
Ola B.
 
Posty: 1816
Dołączył(a): N, 27.02.2005 19:43
Lokalizacja: Kutno

Postprzez Nostalgija Śr, 19.03.2008 20:33

Olu u mnie jeszcze się dodaje marynowane pieczarki.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez nie ma mnie Cz, 20.03.2008 13:19

..... jak jaja, to jaja na wszelkie sposoby :):):):)

Wielkanocne dania z jaj
http://gotowanie.onet.pl/1474496,,wielk ... tykul.html
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez placunio Pt, 21.03.2008 13:24

właśnie mazurek bedzie wskakiwał do pieca!
(bakali jest więcej niz ciasta - orzechy, migdaly, morele, skórki, rodzynki,
wiórki, daktyle, figi ... czyli to co było w szufladzie...
na dużą blaszkę, cienka warstwa)

przed pieczeniem wygląda tak

Obrazek

trzymam kciuki za tych co "mazurkują" :D
Avatar użytkownika
placunio
 
Posty: 2778
Dołączył(a): Wt, 31.10.2006 11:42
Lokalizacja: ...z Alei Marzeń...

Postprzez kinia0406 Pt, 21.03.2008 13:39

o kurde, to ja się ze swoim mogę schować - w moim tylko orzechy, migdały i wiórki, no i wygląda zupeeeeeeeeeeeeeełnie inaczej... :oops:
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez placunio Pt, 21.03.2008 13:49

kinia - i tak bedzie smaczny ... przeciez dałam GWARANCJĘ :D
jak oblejesz polewą.... będą identyczne!!!!!!!!
A jednak po nas coś zostanie,
choćby ta cisza... wyrzeźbiona słowem
Avatar użytkownika
placunio
 
Posty: 2778
Dołączył(a): Wt, 31.10.2006 11:42
Lokalizacja: ...z Alei Marzeń...

Postprzez kinia0406 Pt, 21.03.2008 14:40

no ja to nawet mazurek z gwarancją placuniową zepsuję - nie wyrosło mi, tzn wyszło coś w rodzaju bardzo pięknego spodu do szarlotki na przykład :evil:

edit: no może najpiękniej nie wygląda, ale za to jak smakuje.......................
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron