Żeberka - przepis dla leniwych i nieutalentowanych ...

Smacznie

Żeberka - przepis dla leniwych i nieutalentowanych ...

Postprzez Krystyna Janda So, 12.03.2005 14:20

Na prośbę zamieszczam mój przepis raz jeszcze:

Bierze się żeberka, wieczorem - ( to dla precyzyjnych), możliwie jak najchudsze, naciera się je czosnkiem i smaruje grubo miodem, nie soli się ich , nie pieprzy, nic się z nimi poza tym nie robi, tylko wkłada się je do lodówki i tam sobie leżą a my mamy wolne. Następnego dnia wkładamy te żeberka co sobie leżały tak w lodówce jak długo chcemy, do naczynia żaroodpornego, czy czegokolwiek i umieszczamy je w piekarniku, rozgrzanym, albo nie, nie ważne, i dalej mamy wolne, bo one taraz sie wytapiją z tłuszczu i się sobie pieką, co jakiś czas je tyko polewamy tym co się z nich wytopi i tyle. Kiedy uznajemy że są dobre - należy spróbować, bo tyle czynników wpływa na długość pieczenia że nie warto tu podawać czasu, każdy musi sam sobie sam spróbować, no wiec kiedy uznamy ze już ....wwalamy do tego co się z nich wytopiło bulelkę ketchupu ( Tylko ...dobrego!) mieszamy, polewamy tym wymiesznym jeszcze trohę te zeberka i tyle , gotowe. Nie solimy, nie przyprawiamy niczym, nic, to ketchup jest z przyprawami. No i tyle.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Postprzez czaczkes So, 12.03.2005 16:08

czekałam na ten przepis.... :))
Avatar użytkownika
czaczkes
 
Posty: 837
Dołączył(a): N, 27.02.2005 19:50
Lokalizacja: Tarnów

Postprzez jm So, 12.03.2005 17:59

o!! to coś dla mnie.
Ostatnio edytowano So, 12.03.2005 20:48 przez jm, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Postprzez justyna z Wroclawia So, 12.03.2005 19:03

ze specjalnych swin...jak w Stanach....zarcie dla tirowcow...:)
Avatar użytkownika
justyna z Wroclawia
 
Posty: 911
Dołączył(a): N, 27.02.2005 19:21
Lokalizacja: Wroclaw

Postprzez M.C. Cz, 24.03.2005 17:53

Moj maz zrobil te zeberka z pomoca syna. Tylko zapomnialam je namoczyc na noc w miodzie. Powiedzieli mi ze piekli je dlugo na malym ogniu i polewali, tylko sos troche zmienili bo moj maly syn domagal sie zeby dodac do sosu soli. Gdy przyszlam do domu byly gotowe i pyszne, soczyste i miekie. A moi kuchmistrze bardzo z siebie dumni.
Avatar użytkownika
M.C.
 
Posty: 3816
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 22:15
Lokalizacja: Redwood City, CA

Postprzez sonia Cz, 21.07.2005 16:44

...........czas grilowania ....podnosze temat bo szukałam tego przepisu..........
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Marysia So, 27.08.2005 10:49

Przepis KJ jest świetny, już od dawna go stosuję (wyczytałam dawno na starej jeszcze stronie) i wcale nie przyznaję się gościom, że od znanej akorki go mam!
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3169
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez seth Cz, 13.07.2006 11:10

A ja dodalem do sosiku przyprawy do chilli con carne z Kotanyi...
Niebo w gebie z diabelskim posmakiem...
:)
Avatar użytkownika
seth
 
Posty: 717
Dołączył(a): Śr, 25.01.2006 14:18

Postprzez agnusek' Pn, 31.07.2006 12:16

A oto przedwczorajsze żeberka krok po kroku, wg tego przepisu.
By Agniś.
Palce lizać.
Avatar użytkownika
agnusek'
 
Posty: 15
Dołączył(a): So, 20.05.2006 14:12
Lokalizacja: z drogi

Postprzez KAMIL Pn, 31.07.2006 15:24

I moje piwo obok tych okularów na ostatnim zdjęciu :))
bez piwa ani rusz ...

Żeberka cudo! :)

P.S. a ile musiałem w kuchnii narobić podchodów by uwiecznić na aparacie :)))
jak podniosłem Agniś pokrywke gdzie na patelni coś się dusiło...to mało co sam nie zostałbym uduszony!!
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez anya_anya Pn, 31.07.2006 18:02

boskie!
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez siedem So, 12.05.2007 14:00

...jestem głodny...
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez Agniś Wt, 15.05.2007 15:30

ach, czar wspomnień :))
Muszę powtórzyc te żeberka - ktoś chętny ??
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez interlanka Pt, 25.05.2007 18:10

A z czym proponujecie jesc te zeberka? i z jaka surowka?
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez sonia Pt, 25.05.2007 18:15

...z "cacyki", plus salatka z selera..mniam
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez o So, 07.07.2007 13:29

seler jest fuuuuuuuuuuuuj!!!!!!!!!!

ja właśnie razem z żeberkami piekę młode ziemniaczki w ziołach i podam z zółtą fasolką szparagową...
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez sonia So, 07.07.2007 13:30

fasolka tez ok.... :)
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez o So, 07.07.2007 15:15

zielona zdecydowanie lepiej by się komponowała, ale nie miałam... a żeberka same w sobie fantastyczne! nawet mój brat zjadł i pochwalił, choć on za moją kuchnią to tak nieszczególnie... hahahahah


Obrazek
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez sonia So, 07.07.2007 15:31

...zeberka moglabym sobie odpuscic, ale ziemiaczkom i fasolce mowie MNIAM!
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Asia So, 07.07.2007 16:37

motyla noga! ale zjadłabym taki obiad!!

ziemniaczki wygladaja fantastycznie:)
Avatar użytkownika
Asia
 
Posty: 1465
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 14:12

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron