przez Janka2 Cz, 30.11.2006 19:29
Marysiu,
Proponuję upiec gęś, taką solidną ok. 4 kg. Upiecze się prawie sama (trzeba podlewać masełkiem i tym co się wytopi) i zadowoli nawet wybrednych gości. Ja robię taką gąskę na każdą większą uroczystość, jest pyszna. Nadziewam kwaśnymi jabłkami w które wbijam kilka goździków, można dorzucić gałązki selera naciowego lub suszone śliwki. Jeżeli zrobisz do tego kilka różnych sosów i np. kluski śląskie, będzie bardzo smacznie. Fakt nie jest to danie niskokaloryczne, niestety.
Mam też sprawdzone dwa rodzaje roladek. Zaletą tych dań jest to, że można przygotować wcześniej i odgrzać i są w sumie proste w przygotowaniu a smaczne.
Zrazy cielęce z szynką
80 dag cielęciny z udźca
6 cienkich plastrów szynki wędzonej
łyżka vegety
łyżka musztardy
2 łyżeczki szałwi
pół szklanki białego, wytrawnego wina (można bez, też smaczne)
szklanka bulionu z kostki
2 łyżki mąki
olej do smażenia
biały pieprz
Umytą i osuszoną cielęcinę pokroić na 8 plastrów, rozklepać, oprószyć vegetą, szałwią i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster szynki, zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące. Zrumienić zrazy na oleju, przełożyć do rondla, wlać gorący bulion oraz wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 min.)
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA
8 śliwek suszonych,
2 jabłka,
1 cebula,
garść orzechów włoskich,
1,2 kg piersi kurczaka
Składniki nadzienia zmielić.
Piersi rozbić, posolić, popieprzyć i posmarować nadzieniem. Zwijać roladki, spiąć wykałaczką, obsmażyć. Dusić z ½ szklanki bulionu z kostki 15-20 min. Po uduszeniu dodać ½ szklanki śmietany kwaśnej i 2 łyżki borówek + kieliszek winiaku.
Pewnie będzie więcej propozycji i znajdziesz coś co Cię zainspiruje do zrobienia
super dań. Powodzenia. Szkoda, że teraz rzadko piszesz w HP, lubię czytać Twoje posty, pozdrawiam serdecznie.