Na 6 filizanek
•10 dag gorzkiej czekolady • 1/8 l bitej smietany • 1 l mocnej, goracej kawy • cynamon • gałka muszkatałowa
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać goracą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.
5 dag kawy naturalnej,
400 ml wody,
50 ml soku ananasowego,
8 dag ananasa z puszki,
4 żółtka,
120 ml śmietanki kremowej,
2 dag cukru
1.Kawę zaparzyć, odcedzić.
2.Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą kawę ciągle mieszając trzepaczką.
3.Następnie wystudzić, połączyć z sokiem ananasowym, nalać do szklanek, udekorować ubitą śmietanką, dobrze oziębić.
4.Przed podaniem włożyć ananas pokrojony w kostkę.