przez o. N, 10.07.2005 12:13
To się nazywa ładnie - Zespół nadwrażliwości jelita grubego. W tym przypadku się ustala dietę indywit\dualnie dla kazdego pacjenta, bo bierze sie pod uwagę objawy, które sa bardzo różne. Dieta powinna być łatwo strawna czyli z góry odrzucamy produkty smażone, ostro przyprawione, tłuszcze zwierzęce, warzywa cebulowe, kapustne, strączkowe. Napoje gazowane wzmagają wzdęcia, więc też się ih nie zaleca. Soki owocowe sa bogate we fruktozę co wzmaga dolegliwości, podobnie jak laktoza w mleku słodkim. Powinno się też ograniczyć sorbitol, króty jest dodatkiem w gumach do żucia, galaretkach, dietetycznych dżemach, czekoladach, słodzikach, sokach owocowych (głównie jabłkowycm) i znajduje się też w świezych owocahc tj śliwkach, gruszkach, wiśniach, brzoskwiniach. Niewskazane sa też mocna kawa i herbata, alkohol, czekolada, kakao, ryż, mąka ziemniaczana, czarne jagody. To tak po krótce czego nalezy unikać. Pytałas o otręby. Otręby są najbogar\tszym źródłem błonnika własnie. Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać 27-40g błonnika/dobę. W Polsce niestety schodzi do 15g. Dla Twojego męża powinna zamykać się w przedziale 30-50g. Jeśli ma już dośc otrąb, niech je pieczywo gruboziarniste (pumpernikel jest najbogatszy, ale to bez znaczenia), suszone owoce - głównie śliwki, morele i rodzynki i dużo ogólnie świezych owoców i warzywek no i nieoczyszczone kasze np. gryczana.