Dzień dobry bardzo, Druhny!
Ciepło, słonecznie, cudnie! Samotny, acz pracowity weekend, Misiek w szkolnictwie, Sowa Starsza na wczasach "klubowych" nad morzem koło Jastrzębiej Góry. Pękam ze śmiechu z każdym telefonem, bo na wczasach proporcje takie: pięciu facetów, reszta to kobitki, jakieś 35 sztuk w wieku tzw. mocno poprodukcyjnym, także Druhny czujO, co się wyrabia, zwłaszcza na fajfach

Felietonik przebojowy sam się pisze, hihi...skojarzenia mam takie typu Animal Planet, okres godowy u samic, te sprawy, hi hi...Może poszczekam jak Sowa Starsza wróci, to dokładniej spiszę i może MOŻE wkleję. Co poza tym...szef dla mnie dobry i szczodry jak nigdy w ciągu 5 lat mojej u niego pańszczyzny. Przyszły tydzień pracy to raptem trzy dni dość wypełnione, ale za to bezkrólewie, bo szef na tydzień wylatuje za granicę, do tego nagroda w postaci długiego weekendu na dzałce, tylko ja i Misiek, cisza, spacery, rowery, bajery, książki, muzyka, barbecue, zimne napoje, hihi...już się nie mogę doczekać...relaks maks!!!
W TV obejrzałam ostatnio wywiad z Marylą Rodowicz (oczywiście, że jest tam, gdzie trzeba

i spadłam z krzesła jak do mnie dotarło, że ta kobita skończy w tym roku 63 lata!!! UwierzO Druhny???!!! Marila to ma PH, hi hi. Na pytanie, czy mąż jest o nią zazdrosny, odpowiedziała, że to raczej ona jest o niego zazdrosna, bo nie lubi, jak mu si różne zdziry wieszajO na ramionach, hihi...i takie tam...trzeba obejrzeć. Dla Druhen w K-R informacja, że ów wywiad jest emitowany w TVN Style i będą jeszcze powtórki. Program nazywa się "W roli głównej", a już w następnych premierowych odcinkach będą Kasia Figura, a następnie Manuela Gretkowska.
Emciu, uważaj - specjalnie dla Ciebie informacja, że kulturalny program TV w tym tygodniu ubożuchny, ale zawsze można liczyć na teatry w TVP Kultura i w TVP Polonia, bo TVP 1 dalej męczy scenę faktu, a ja za tym nie przepadam, sorry...z całym szacunkiem dla twórców, no chyba, że Druhny chcO. Tak więc w TVP Kultura jutro sztuka "Nadludzka medycyna" z r. 1988 z Mają Komorowską, z którą zresztą będzie cała niedziela, w tym filmy "Cwał" i "Rok spokojnego słońca". We wtorek w TVP Kultura sztuka Strindberga "Panna Julia" z r. 1980 z Mają Komorowską, Romanem Wilhelmim oraz Jolantą Lothe, którą miałam przyjemność poznać osobiście i rozmawiać o jej videoteatrze (istnieje już 20 lat!), ponieważ mieści się on od lat w Pałacyku Szustra na Mokotowie, a w nim wynajmowała także biuro firma, w której kiedyś pracowałam - najpiękniejsze miejsce pracy w mojej dotychczasowej karierze. Na drugim miejscu jest firma, której biuro mieściło się przy Fredry, w samym Ogrodzie Saskim. Ale to dopiero na drugim miejscu

W Pałacyku Szustra oraz w jego otoczeniu często też pojawiały się ekipy filmowo-teatralne i pamiętam do dzisiaj Panią Magdę Zawadzką, siedzącą pod moim oknem i uczącą się tekstu. To były czasy...WOGLE się nie mogłam skupić na robocie, hihi...Druhny kojarzO Panią Jolantę...? Przesympatyczna kobieta!!! Pierwszy raz to ją chyba zobaczyłam w TV serialu "Doktor Ewa" z Ewą Wiśniewską w roli głównej, sto lat temu, za przeproszeniem. Grała tam pielęgniarkę. Zagrała też m.in. epizodzik w kultowym "Rejsie", w którym zresztą zagrała również jej matka, również aktorka. Druhny już wiedzO kim jest matka Pani Jolanty...? Dokładnie, to Mamoniowa!!! Wkleić? Wklejam.
Pani Jola...
Mamoniowa jestem...
Natomiast w TVP Polonia we czwartek wspomniany już Fredro w sztuce "Nocleg w Apeninach" z r. 1978 w doborowej obsadzie!
No, i taki mi troczek wyszedł nie wiadomo o czym, także życzę Druhnom optymalnego weekendu...dziękuję za wszystko, co tu czytam, oglądam i się napawam oczodołowo i nie tylko...czasu na razie nie starcza, żeby się poodnosić, podziękować, pokłonić każdemu z osobna, jak to drzewiej bywało, Druhny wybaczOM, dobra? Ale może jeszcze kiedyś, kto wie...?
A może jeszcze jakąś wierszenkę strzelę w przerwie...
P.S. An-dorciu, olawszy Kółko oraz kuzynkę Archidiecezję, wkleiłam ponownie (na poprzedniej stronie) usunięte wcześniej zdjęcie, także już jesteś na bieżąco jako ta kranówka
------------------
Aaaa, przegapiłabym...również we czwartek w TVP Polonia film "Królowa chmur" z 2003 r. z Danutą Szaflarską!!!