przez sonja So, 14.05.2005 20:12
Ziemniaki smażone z pokrzywą
Kilka ziemniaków, dwie garście pokrzywy, 2 posiekane ząbki czosnku, oliwa, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz.
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie, aż będą rumiane i prawie miękkie. Posolić i posypać pieprzem i dodać czosnek. Po chwili smażenia dodać grubo posiekaną pokrzywę. Wlać rosół i kiedy odparuje, podawać.
Sałatka z mlecza z jajkiem
Garść liści mlecza, 1 jajko, 2 kromki bułki wrocławskiej. Sos do sałatki: posiekany ząbek czosnku, posiekana szalotka, 5 łyżek oliwy, 4 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy angielskiej, sól, pieprz.
Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oliwy. Zrobić sos: na oliwie zeszklić szalotkę i czosnek. Po chwili dodać musztardę, sól, pieprz i ocet winny. Zagotować. Sos wymieszać z liśćmi mlecza. Ugotować jajko na miękko. Podać przekrojone na sałacie posypanej grzankami.
PS Bez bicia sie przyznaje ze przepisy z Wysokich Obcasów. Smacznego o.!!! i cała reszta:)))))