Dobry wieczór w Wielki Piątek
ale po kolei...
Andorciu, te ludzie to som, jak pragnę Alberci, we wszystko uwierzom. Nawet im rękawiczki (jakie białe???), odciski palców, kamera i kominiarka nie przeszkadzajom. Jak coś, to reklamacji po odejściu od bramy nie uwzględnia się, hihi.
W kwestii poprawności politycznej - trochę mnie śmieszy, jak niektórzy za wszelką cenę starają się być poprawni politycznie. Niech sowie w Bożonarodzeniowych piosenkach (o kolędach to już nawet nie wspominam) w miejsce "Christmas" wstawią "Holidays": "All I want for holidays is you", "I'll be home for holidays", "Rocking around the holidays tree", "White Holidays", jak się tak boją "Christmas" jak diabeł święconej wody. Jeśli ktoś nie uznaje Świąt Chrześcijańskich, do czego ma pełne prawo, to niech w ogóle nie nazywa tego Świętami, tylko niech sobie życzy Szczęśliwego Długiego Weekendu, albo Szczęśliwych Wolnych Od Pracy Dni, czy czegoś w tym rodzaju. W cholerę z poprawnością polityczną. U mnie w pracy kartki zawsze są z tradycyjnymi nazwami Świąt, zarówno do klientów krajowych, jak i zagranicznych. Jak są jakieś inne święta kościelne, to zawiadamiamy naszych klientów zagranicznych, że w tym dniu firma będzie nieczynna, dokładnie informując co i jak, a nie że jakiś tajemniczy holiday będzie.
Emciu, Druhna nie uwierzy, ale w czasie ostatnich wakacji też zrobiłam zdjęcie okna z krzyżem w kościółku, w Krynicy Morskiej i od razu wiedziałam kiedy i gdzie je wkleję. Nie jest to kościółek tak stary, jak ten Druhenny, bo został wybudowany tuż przed II wojną światową. Jest to kościół pod wezwaniem NMP Gwiazdy Morza i jest prowadzony przez kapucynów. Jako ciekawostkę podam, że kościół znajduje się przy ul. Teleexpresu 4 i jest to bodaj jedyna ulica na świecie imienia programu telewizyjnego
No, chyba, że o czymś nie wiem, to niech Emcia powie, czy w Redwood City jest np. ABC NEWS AVENUE lub GOOD MORNING AMERICA ROAD, hihi..
Gocha, co za widok za tym oknem!!! W takim kościółku na pewno udałoby mi się wymodlić u Najwyższego pozbycie się lęku wysokości...
No, i teraz do rzeczy...niestety, ja akuratnie nie mam wełny do życzeń mądrych, głębokich i pięknych. Inspirację zaczerpnęłam z fragmentu postu Broni, więc powiem krótko: niech Noc będzie z Wami. Wielka Noc.