przez o. Wt, 09.08.2005 20:57
"Flaki wołowe po warszawsku "
Składniki:
1 kg flaków wołowych. Wywar z kości wołowych i warzyw,
25 dkg włoszczyzny bez kapusty,
tłuszcz, 3 dkg mąki,
6 dkg cebuli,
2 dkg masła,
sól,
pieprz, liść laurowy,
ziele angielskie,
gałka muszkatuowa,
papryka mielona,
imbir,
przyprawa do zup i majeranek do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Flaki oczyścić, umyć, namoczyć w zimnej wodzie na 2 h. Następnie zalać wrzącą wodą, gotować 10 min., odcedzić, opłukać, zalać ponownie wodą i gotować około 4 h. Flaki pokrajać w paseczki, włożyć do wywaru z oczyszczonymi, opłukanymi, pokrajanymi w paseczki i podsmażonymi warzywami oraz przyprawami, chwilę pogotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z flakami, gotować 3 - 4 min., doprawić.