HYDE PARK

Postprzez goferek31 Wt, 12.08.2008 01:00

tak, sprawa wojny mnie też dusi
i ten brak reakcji
goferek31

Postprzez M.C. Wt, 12.08.2008 01:02

Tak jest! Maly ostry przyrzad sam sie w kieszeni otwiera!
M.C.

Postprzez teremi Wt, 12.08.2008 07:52

skoro o polityce - to nie ja ten temat wywołałam - tak na marginesie,
wszyscy - no prawie - krytykują brak reakcji - a jak świat powinien zareagować? wysłać wojska? jeżeli tak, to jakie; potępić? - potępiają

w tych rejonach świata nic nie jest oczywiste a państwa Unii po uznaniu Kosowa, czy nie powinny uznać separatystycznych dążeń Osetii?
Trzeba pamiętać, że w Osetii mieszka sporo Rosjan.

Pierwszy krok w tym konflikcie uczyniła Gruzja i nie sądzę żeby z kimkolwiek to konsultowała a dążąc do NATO pownna jednak przewidzieć co może się wydarzyć
Moim zdaniem zabrakło tu dyplomacji, wyczucia sytuacji. Chwilowo nic się nie zmieni w układzie potęg tego świata i tak jak USA, tak i Chiny, czy Rosja nie odpuszczą
To co robi natomiast nasz prezydent, to takie jest to machanie szabelką typową dla Polaków.
Wczoraj usłyszałam w TVN 24, że humanitarnym gestem ze strony Polski byłoby zaproponowanie grupie zagrożonych Rosjan - ludności cywilnej - pomocy przy ewekuacji.

i dla uzupełnienia - każda wojna jest złem, cierpią zwyczajni ludzie, politycy mają się dobrze a świat biznesu zarabia pieniądze

pozdrawiam Druhny pokojowo i marzy mi się taki pokojowy świat. Trzynastka twierdzi, że marzenia się spełniają a czy to się spełni? tego spełnienia Wam i sobie i całemu światu życzę
teremi

Postprzez nemo Wt, 12.08.2008 10:11

samo sedno!

a co do reakcji, nie uważacie że najlepszą reakcją jest profilaktyka? zamiast unosić sie że rosja zła. zatomowac ją całkowicie. i nie bedzie już potem szurania do miejszych.....
nemo

Postprzez Rfechner Wt, 12.08.2008 11:47

Wona jestem przerazona ! Wycieczka po Dublinie super ! Pozdrawiam wszystkich!
Rfechner

Postprzez goferek31 Wt, 12.08.2008 12:05

ale jak zatomować?
jak oni tylko straszą?

i kto może ich czymkolwiek przestraszyć
tylko sobie chłopaki dzwonią i mówią ,że im się nie podoba
goferek31

Postprzez Ściana Wt, 12.08.2008 12:07

Nemo - "zatomowac ją całkowicie"?!?!?! "Profilaktyka" tez ponoc byla bomba "Little Boy" zrzucona na Hiroszime w 1945 roku, "zabijając natychmiast 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione".
Kraj to ludzie. Ludzie w Rosji, ludzie w Gruzji....LUDZIE. I to o nich chodzi.

Pomnik poswiecony Rodzinom, ktore zginely w Hiroshimie, BUM!!!
Obrazek

PS A Sowus dobrze mowila, zeby nie wchodzic w polYtyczne tematy w HalYnce!!!
Ściana

Postprzez goferek31 Wt, 12.08.2008 12:08

masz rację
goferek31

Postprzez nemo Wt, 12.08.2008 14:28

Ściana!!! nareszcie ktoś mnie zrozumiałłł!!!!! i widzi zasadność działań prewencyjnych...
oczywiście że to ludzie... dlatego trzeba by użyc wodorówej, tak żeby środowiska i zabytków nie zniszczyć! którz jak nie ludzie bombarduje teraz gruzje? którz zniszczył czeczenię? wyciął w pień oficerów w katyniu...
ludzie i tylko ludzie... dzięki Ściana!

:wink:
a tak serio. jak zapytała Goferek "co jeszcze można zrobić" ?
:roll:

chyba wysadzić całą ziemię! (P.K..Dick już to zresztą zanalizował heheh)
...
...
...
:roll:
nemo

Postprzez gocha Wt, 12.08.2008 14:37

Racje ma Teremi. Gruzini mocna mnie wkurzyli wywolujac zbrojny konflikt na dodatek na rozpoczecie olimpiady. Dlaczego starozytni potrafili choc na te kilka tygodni wsadzic miecze do pochew, a my nie? Nic nigdy nie jest czarno-biale. Tez jestem za niezawisloscia dla Osetii, kazdy narod powinien miec prawo do wlasnego stanowienia, tak Osetyncy jak i Kurdowie i sporo innych. Swiat robi sie globalna wioska (przepraszam za kalke), w ktorej male narody doskonale moga znalezc sobie miejsce dla siebie. Swoja droga historia uczy, ze z Rosja nie jest dobrze zadzierac i powinni to wiedziec Gruzini tak samo dobrze jak i Polacy. Ucywilizowanie Rosji to praca na pokolenia, a i tak nie wiadomo jak sie do tego zabrac.

Polityka w Halynce jak najbardziej, cobysmy sie nie zaglaskali na amen.
gocha

Postprzez nemo Wt, 12.08.2008 14:48

znuf się muszem(chcem ) zgodzić. tym razem serio. ruscy zawsze mieli świetnych szachistów, prowokatorów i agentów, tylko idiota zadziera z takim krajem, i to na dodatek nieporównywalnie silnejszym. skończy sie jak zwykle ludzie zostaną bez dachu nad głową, a ruscy dziabną kawałek pieczeni. którą bezmyślnie gruzini im przygotowali...
co za świat.
ale... jak sądzićie co teraz?
nemo

Postprzez M.C. Wt, 12.08.2008 17:33

Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina....

Teremi, swiat powinien uzyc WSZELKICH mozliwych srodkow i naciskow dyplomatycznych, ostrych i stanowczych slow. Wydaje mi sie, ze pomimo znacznego oslabienia Zachodu takie nadal istnieja. Byc moze i mam mocna nadzieje, ze dyplomaci robili swoje z dala od kamer telewizyjnych, choc patrzac na prezydenta Busha powiewajcego flaga w Pekinie mialam co do tego pewne watpliwosci....

Tak na prawde to nikt dokladnie nie wie CO wydarzylo sie po koniec ubieglego tygodnia w Osetii, kto kogo sprowokowal, jest tylko wersja jednej strony i drugiej....Wybaczcie Druhny, ale nawet jezeli Gruzja zachowala sie bezmyslnie, nawet jezeli Gruzja pierwsza podniosla reke na Osetie, to Putin nie wyglada mi tu wcale na niewinnego baranka altruistycznie pedzacego na pomoc Rosjanom rzekomo przesladowanym przez Gruzje...i tak od niechcenia zajmujacego polowe Gruzji....
To co robi sie w Polsce z mojej perspektywy jest raczej symboliczne, choc tutejsza prasa podchwycila protesty przed ambasada Rosyjska w Warszawie, wiec maja one jakis wplyw na ksztaltowanie opinii swiatowej. Hihi, Prezydent Polski zmierzajcy do Gruzji, taaaaaa...ma sie to ego....
Ja tez wolalabym zmiast wojny na Kaukazie ogladac spokojnie Olimpiade. Podobalo mi sie jednak to co powiedzial Mccain o tym kiedy tworzy sie historia, wiec parafrazujac dodam od siebie, ze realia swiata ksztaltuja sie w najmniej przewidywalnych momentach...

Nemo, czy ja Ci kiedys mowialam, ze ja bardzo lubie Twoj sarkazm i ironiczny stosunek do swiata? Wezme jednak na serio jedno slowo ktore napisales. "Profilaktyka". Tego niestety brakuje juz od dawna. Putin jest juz u wladzy bardzo dlugo, Rosja od zaczatkow demokracji coraz bardziej skreca w kierunku dyktatury. Zachod udaje,ze tego nie widzi, bo takie czy inne realia, Iran, ropa naftowa, co tam kto chce...No i teraz troche trudno rozpastwionemu Putinowi przytrzec rogow....

Reniu ja tez jestem przerazona. Moze dlatego, ze jakos bardziej czuje te wojne, bo z Rosja zanmy sie nie od dzis. Niestety nie mozna tego powiedziec o duzej czesci spoleczenstwa ameryknskiego w ktorym przyszlo mi teraz zyc. "Jeszcze jedna wojna, phi, jeszcze jeden konflikt, wielkie nam mecyje." Chleb codzienny. Dlatego pisze do Halynki. BUM!

Scianu, Moja Ulubiona Bojowniczko o PEACE...Gdy bylam na Ukrainie, to pani przewodnik, Ukrainka, opowiadala nam jak bardzo Ukraina ceni sobie bliskie wiezi z Polska i jak bardzo obawia sie wplywow Rosji. Beda budowac pomnik dla polskich ofiar komunizmu na Wolyniu, a przed cmentarzem Lyczakowskim jest zielona murawa gdzie pochowano bezimienne prochy ludzi ktorzy zgineli w gulagach. Pamiec nie sluga, czili blizsza skorze koszula. W dawnych republikach pamieta sie raczej komunizm niz Hiroszime. Druhna moze to nazwac krotkowzrocznoscia, ale nie kazdego stac na wyjscie poza wlasne narodowe podworko...

Gocha bardzo cenie Twoje wypowiedzi na tematy polityczne, szkoda, ze tak rzadko zdarza nam sie porozmawiac o tych sprawch, ale ja osobiscie to wole oddawac sie wierszenkOM.... Jestem za tym zeby male narodowosci mogly byc niezalezne, niech sobie bedzie Kosowo, niech bedzie i Osetia. Niech sobie bedzie Gruzja. Ale nie akceptuje tego "niezadzierania" z mocniejszymi od nas. Nie akceptuje i juz, bo gdyby nie to zadzieranie to i Polska bylaby inna. Ament.

Zmeczylam sie tym troczkiem bardzo. Przepraszam za bledy formalne, pisalam to co mysle i czuje. Pozdrawiam wszystkich ktorzy sie wypowiedzieli i obiecuje, ze bede sie od dzisiaj sluchala Sowusi! BUM!
M.C.

Postprzez gocha Wt, 12.08.2008 19:33

Emciu, co robi madry czlowiek widzac tygrysa czajacego sie do skoku? Po pierwsze usiluje przemowic mu do rozumu (troche tego rozumu tygrys ma) i go ulagodzic, moze tez probowac sie spokojnie wycofac i schronic zeby przeczekac, jak nie ma innej opcji to walczy. Ale nie bedzie draznil go kijem! A o tym wlasnie pisalam. Rosja przeciez tylko czeka na jakakolwiek okazje, zeby odzyskac choc troche z dawnego sowieckiego imperium. Podzielona Osetia stwarza okazje doskonala, niestety.
gocha

Postprzez teremi Wt, 12.08.2008 20:08

Witam
Emciu nic się nie martw, że wywołałaś temat, ale Gocha ma rację - polityka w HalYnce musi też być.

przede wszystkim nie zgadzam się z opinią, że w Rosji umacnia się dyktatura - w tym kraju dyktatura była od zawsze, tak więc jest tam po prostu kontynuowana - "pamięta" Druhna choćby carat/ - kto takiemu carowi podskoczył. Nic w Rosji nie da amerykańska perspektywa, bo inne tradycje po prostu i na jakiekolwiek zmiany trzeba chyba poczekać do końca wieku a i to bez gwarancji większych zmian.
Ludzie są też (nie wszyscy oczywiście) zadowoleni z dyktatury jeżeli żyje im sie dostatnio i bezpiecznie.

Zgadzam się z Gochą, że do tygrysa nie podchodzi się z kijem - nawet jak jest za kratami (np. w ZOO). Na co liczył Saakszwili - że zapatrzeni w medale nie dostrzegą wejścia wojsk?

Nie oceniam, kto ma w tym konflikcie rację, bo tego nawet najmędrsze głowy nie wiedzą, bo część racji ma każda ze stron konfliktu. Ja tylko uważam, że nawet najmniejszy naród ma prawo decydować o sobie - jak w zyciu - sami powinnismy dobierać sobie przyjaciół (wrogowie sami się znajdą), ale z sąsiadami jest juz trudniej i najlepiej żyć z nimi w zgodzie.

Tak Ściana zawsze najważniejsi są ludzie ale jak to wytłumaczyć politykom?

Nemo, czy jak widzę, wzorem dyktatorów, poszukujesz radykalnych rozwiązań?

no i jak mawiają Druhny - BUM, BUM - tu mównica przemówiła

czy Druhny mają zapotrzebowanie na pokojowe wierszenki czy takie bardziej "rozpierduchowe" (przepraszam za to obce mi słowo - znane jednak w Kredensie) a może wzorem dyktatorów sama wybiorę?
teremi

Postprzez goferek31 Wt, 12.08.2008 20:50

siłą nic się nie uda

przynajmniej w tym przypadku
goferek31

Postprzez teremi Wt, 12.08.2008 20:54

Goferku - myślisz, że i w przypadku wierszenek powinnam zrezygnować z siły jaką daje dyktatura jednostki?
co Druhny o tym myślą - pytanie kieruję do sekcji wierszenkowej generalnie ale troczkowe też mogą się wypowiedzieć
teremi

Postprzez kmaciej Wt, 12.08.2008 22:36

Goniac resztkami wakacyjnych dni wpisuje sie na liste obecnosci.
Emcia dzieki za poruszenie tematu. Gdy czytalam wszystkich ze zrozumieniem moje mysli zaplataly sie w jeden gordyjski supelek i tak je zostawie ... W sprawie wierszy dyktatura Teremi daje mi poczucie bezpieczenstwa i nie wnosze sprzeciwu acz i inne dostawy mile widziane
Z bardzo mieszanymi uczuciami ogladam olimpiade. Z jednej strony trudno nie podziwiac a z drugiej jak pozbyc sie uczucia ze za tymi wyczynami , medalami, blaskiem ogni sztucznych jest duzo bezsensownego ludzkiego cierpienia ...nie zawsze z wlasnego wyboru. Rekordy = medale, rekordy = wyniki rozniace sie o ulamki sekundy ...
Pozdrawiam refleksyjnie i oddalam sie do realu w sterfy kurzy pod meblami ,rachunkow do zaplacenia i ogolnego balaganu.
kmaciej

Postprzez nemo Wt, 12.08.2008 22:38

jakie czasy takie rozwiązania... 8) :evil:
nemo

Postprzez Ściana Wt, 12.08.2008 23:24

Teremi - jestem ZA Druhny dyktaturOM w sprawie wyboru wierszenek.
Glos wrzucam do urny, tej obok doniczki z paprotkOM, hi hi.

PS I profilaktycznie poprosze o cos smetnego-jesiennego.
Za oknem ulewa, a w duszy dno, takie tam --pi--...

Pozdrawiam Wszystkich.
Ściana

Postprzez teremi Śr, 13.08.2008 08:50

Dziekuję Druhnom za akceptację dyktatury wierszenkowej
Maciejko nic się nie martw - każdy dyktator musi pozwolic sobie na chwile wytchnienia - nie zawsze z kurzem pod szafą
- ale możesz mi powiedzieć co Ci ten biedny kurz pod meblami przeszkadza? przecież lezy sobie cichutko, nie tupie, nie awanturuje się, nie wymaga jedzenia i picia - ot taka mała sierotka co przycupnęła sobie w ukryciu - i co - Ty do niej ze ścierką? odkurzaczem?

Ściana nie wiem czy to jest wystarczająco melancholijne - reklamacje przyjmuję

"Jedyne co mam"

Jedyne co mam to złudzenia,
Że mogę mieć tylko pragnienia.
Jedyne co mam, to złudzenia,
Że mogę je mieć.

Miałam siebie na własność,
Ktoś zabrał mi prywatność.
Co mam zrobić bez siebie, jak żyć
Bez siebie, jak żyć.

Miałam słowa własne,
Ktoś stwierdził, że zbyt ciasne.