HYDE PARK

Postprzez teremi Pt, 22.02.2008 08:48

An doro pytasz czym zasłuzyłas na tyle szczęścia? - popatrz na Maleństwo - tu jest odpowiedź
ufff tez odetchnełam z ulgą, ze to juz, ze juz razem i że noga do wesela...

Uciecho no to liczę na dokumentacje fotograficzną
teremi

Postprzez Marysia Pt, 22.02.2008 10:29

An-Doro, ja też Cie rozumiem doskonale. Oj te nasze matyczyne serduszka. Ojcowie tez kochają, ale to juz całkiem inna miłość.

Uciecho, zdjęcie super. W oczach faceta widać i Ciebie i dom. To, co powinno być w oczach faceta! :lol:
Marysia

Postprzez Ściana Pt, 22.02.2008 13:40

Mniam, mniam – OSKARENKA jak ta lala, nie mylic z Alberta. Druhny sie nie martwiOM – nasze typy i tak nie wygrajOM, BUM!

ACTOR -- LEADING
George Clooney -MICHAEL CLAYTON
Daniel Day-Lewis -THERE WILL BE BLOOD
Johnny Depp - SWEENEY TODD THE DEMON BARBER OF FLEET STREET
Tommy Lee Jones - IN THE VALLEY OF ELAH
Viggo Mortensen - EASTERN PROMISES
(Didel ma statuetke w kieszeni! Moze, moze da ja potrzymac GrzeskowiC, hihi, zawsze cos, ne?) {no i jak tu obstawiać jak się nie widziało tych filmów?… z tego powodu hihihi stawiam na George’a! Bum!} /Didel, Didel, Didel!!!! Hobbitu tak krzyczO, ze mozna zwariowac!!! Druhny chyba zartujO z tym Grzeskiem, co? Jak nie Didel to Tomek Lee Jones, a nie Grzesiek, luuuuuudzieeee!!!/

ACTOR -- SUPPORTING
Casey Affleck - THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
Javier Bardem - NO COUNTRY FOR OLD MEN
Philip Seymour Hoffman - CHARLIE WILSON’S WAR
Hal Holbrook - INTO THE WILD
Tom Wilkinson - MICHAEL CLAYTON
(Javier Bardem, nie da sie zaprzeczyc jest po prostu zabojczy! Brrrrr....) {chciałabym żeby to był Javier!} /Druhny! To jest moja ulubiona kategoria w tym roku. Nie widzialam tylko „Into the wild”, wiec nie moge powiedziec „na pewno”, ale....... 2007 obsypal nas najlepszymi rolami drugoplanowymi (kategoria Panowie) i ja bym chciala, zeby wszyscy wygrali. Slowo Sciany, uciesze sie z kazdego wyboru. PS Javier to byl zabojczy w „Before Night Falls”, to se ne vrati, auc/

ACTRESS -- LEADING
Cate Blanchett - ELIZABETH:THE GOLDEN AGE
Julie Christie - AWAY FROM HER
Marion Cotillard - LA VIE EN ROSE
Laura Linney - THE SAVAGES
Ellen Page - JUNO
(Marion Cotillard, juz dawno sie na nia uparlam wiec tak musi byc! BUM!) {nieeee….ja nie chcę, to ja może Julie Christie?} /Maszmunu! W zyciu Julie Christie! Marion albo Laura.../

ACTRESS -- SUPPORTING
Cate Blanchett - I’M NOT THERE
Ruby Dee - AMERICAN GANGSTER
Saoirse Ronan - ATONEMENT
Amy Ryan - GONE BABY GONE
Tilda Swinton - MICHAEL CLAYTON
(moze Cate? Sorry Druhny ale Tilda mi nie lezy i juz!) {oj chyba Tilda będzie jednak} /co Druhny z tym Miskiem Claytonem?! Wygra Ruby Dee albo Cate B. Obstawiam Ruby Dee/

ANIMATED FEATURE
PERSEPOLIS
RATATOUILLE
SURF’S UP
(Oskar dla Szczura RAZ!) {DWA i nie ma mnie w tym wersie} /Wygra Persepolis. PS Toz mowie KTO/CO wygra, a nie KTO/CO powinien wygrac/

CINEMATOGRAPHY
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
ATONEMENT
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
NO COUNTRY FOR OLD MEN
THERE WILL BE BLOOD
(tu sie zaczynaja moje watpliwosci....Wlasciwie bede usatysfakcjonowana ktorymkolwiek filmem ale najblizsze mi sa THERE WILL BE BLOOD i ATONEMENT. MOTYLA nie widzialam, a NO COUNTRY bojkotuje, PHI) {Nie wyobrażam sobie, żeby coś mogło w tym roku pokonać Motyla… sorry!} /Druhny wybaczOM, ale wygra The Assassination of Jesse James by The C.R.F, hallelujah!!! Aaaaaa.....zapomnialam, ze mam nie typowac wedlug wlasnego gustu, tylko patrzec w KKK – Wygra There will be blood/

COSTUME DESIGN
ACROSS THE UNIVERSE
ATONEMENT
ELIZABETH: THE GOLDEN AGE
LA VIE EN ROSE
SWEENEY TODD THE DEMON BARBER OF FLEET STREET
(ELIZABETH, jak kostiumy to kostiumy, ne?) {Emciu, a ja myślałam, że tutaj będzie Atonement?} /Elizabeth albo Sweeney, no dobra: Elizabeth/

DIRECTING
JUNO
MICHAEL CLAYTON
NO COUNTRY FOR OLD MEN
THERE WILL BE BLOOD
(THERE WILL BE BLOOD reszta jest milczeniem....) {albo No country…} /zecydowanie bracia C./

DOCUMENTARY FEATURE
NO END IN SIGHT
OPERATION HOMECOMING:
WRITING THE WARTIME EXPERIENCE
SICKO
TAXI TO THE DARK SIDE
WAR/DANCE
(SICKO, dlatego, ze pan Moore jeszcze nie skonczyl swojej mowy z poprzedniego Oskara) {nic nie wiem… nic… to może Taxi?} /zdecydowanie Taxi. I niech mi Panna Nikta nie wmawia, ze Oskary nie sOM polityczne. PS Emciu, hi hi, pan Moore to w zyciu, ale to w zyciu, nie skonczy zadnej przemowy, dorbaldie Alberta na podium/

FOREIGN LANGUAGE FILM
BEAUFORT
THE COUNTERFEITERS
KATYŃ
MONGOL
12
(VIVAT POLONIA!) {VIVAT!} /Druhny mi odbiorO obywatelstwo K-R za to, co teraz napisze, ale raz Alberci smierc: to bedzie Beaufort, tak mowi KKK, oczywiscie moj typ to WIADOMO, phi!/

ORIGINAL SCORE
ATONEMENT
THE KITE RUNNER
MICHAEL CLAYTON
RATATOUILLE
3:10 TO YUMA
(to nie moja specjalnisc..., ale nich bedzie KITE RUNNER lub ATONEMENT) {Kite Runner bym chciała} /wygra Michael Clayton, pan Howard, czyli Misiek Klajton, dno dna.....no co Druhny robiO taaaaakieee oczy? 7 nominacja, zadnego Oskara po drodze. Dno dna!!!! PS Typ prywatny: Szczur/

ORIGINAL SONG
"Falling Slowly" - ONCE
"Happy Working Song" - ENCHANTED
"Raise It Up" - AUGUST RUSH
"So Close" - ENCHANTED
"That’s How You Know" - ENCHANTED
(hihi, troche sie usmialam, jak przesluchalam te piosenki. Dlaczego do Oskara nie nominuje sie takiego pana Tomka? Maszmunu donosil, ze pan Tomek spiewa w Motylu i skafandrze...No dobra, wracajac do malo elitarnych nominacji piosenkowych to wybieram numer jeden, czili once) {Happy Working Song hihihi Ścianuś ten tytuł coś Ci mówi? Auć} /Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, a nie nominacje! Maszmunu, ja tam wole Happy Working Song niz „Falling Slowly”, hi hi. PS Typ prywatny: Antologia wierszenek made in Kredens, phi!/

DOCUMENTARY SHORT
FREEHELD
LA CORONA (THE CROWN)
SALIM BABA
SARI’S MOTHER
(wogole nie wiem ocochodzi...to moze LA CORONA? Przyda sie dla Alberci...) {albo Salim Baba – kuzynka znaczy się} /Druhny sie WOGLE nie znajOM, wygra albo Freeheld albo Sari’s Mother, czy Druhny WOGLE czujOM bluesa, tego politycznego?/

ART DIRECTION
AMERICAN GANGSTER
ATONEMENT
THE GOLDEN COMPASS
SWEENEY TODD THE DEMON BARBER OF FLEET STREET
THERE WILL BE BLOOD
(albo ATONEMENT albo THERE WILL BE BLOOD. Czy KTOS widizal moze ten film z JaskiemD?) {Atonement coś mi się zdaje} /hiiiiiiiiiiiii …… wygra film z Jaskiem albo Didelem, tralalala…/

MAKEUP
LA VIE EN ROSE
NORBIT
PIRATES OF THE CARIBBEAN:
AT WORLD’S END
(LA VIE EN ROSE. Widzialam program o makijazu w tym filmie, luuuudzie czego oni z MarionC nie wyczyniali!) {no taaa za makijaż może być...} /wygra znowu Jasiek, no co? SOM mejkapy i MEJKAPY. PS Emciu, Ty przeciez wiesz, ze La vie en Rose to moj MUF, ale Druhna rozumie - „gowno przyszlo z Europy” @ pan Skafander, tfu Motyl, hi hi/

FILM EDITING
THE BOURNE ULTIMATUM
INTO THE WILD
NO COUNTRY FOR OLD MEN
THERE WILL BE BLOOD
(ten film ktory zabija nadzieje i pelny jest sensownego zabijania, nie mylic z tym filmem ktory zabija nadzieja i jest pelen bezsensownego zabijania!) {Motyl... to będzie wielki wygrany!} /hi hi....Bronia, czy mozna juz wyniesc podium? Druhna lepiej nie czyta newsow, co? Moim skromnym zdaniem, to te wlasnie nominowane filmy odzwierciedlajOM rzeczywistosc. Prosze sie rozejrzec wokol. Taaaaaaa.....i znowu ucieklo powietrze z nadmuchanego przez Hobbitu podium! Kto mi TU wbil szpile w podium? PS Wygra No country for old men/

VISUAL EFFECTS
THE GOLDEN COMPASS
PIRATES OF THE CARIBBEAN:
AT WORLD’S END
TRANSFORMERS
(z czystym sumieniem powiadam Wam, ze to bedzie THE GOLDEN COMPASS, hihi, bo chyba nie TRANSFORMERS/?/) {Hobbity też stawiają na Golden Compass} /hi hi.....a jak wygra Transformermers, to co? Druhny sie zabarykadujOM w lochach?/

SOUND EDITING
THE BOURNE ULTIMATUM
NO COUNTRY FOR OLD MEN
RATATOUILLE
THERE WILL BE BLOOD
TRANSFORMERS
(NO COUNTRY FOR OLD MEN, bo jeszcze do dzisiaj slysze kroki Javiera w korytarzu stargo hotelu, booooooo.......) {TAK!} /oki, niech bedzie. Druhna Emcia to troche strachliwa, co? SOM kroki i KROKI. PS Niech wygra Ratatouillle, czek. Naked chef, ciach, ciach, ciach, ciach. PS # 9: Wygra There will be blood, amenT/

SCREENPLAY -- ADAPTED
ATONEMENT
AWAY FROM HER
THE DIVING BELL
AND THE BUTTERFLY
NO COUNTRY FOR OLD MEN
THERE WILL BE BLOOD
(a ja sowie postawie na ATONEMENT, chociaz nie obraze sie na inne kandydatury wlacznie z NO COUNTRY..., AWAY FROM HER nie widzialam) {Motyl!} /There will be blood, wygra epopeja/

SCREENPLAY -- ORIGINAL
JUNO
LARS AND THE REAL GIRL
MICHAEL CLAYTON
RATATOUILLE
THE SAVAGES
(JUNO, bo ma ladne piosenki, hihi, no co? One sa integracyjna czescia filmu!) {Michael Clayton też może coś dostanie?} /no luuuuudzieeee, Maszmunu, Druhna chce wejsc na CzarnOM Liste z tym Miskiem C., czy jak? Co to ja nie wiem, ze korporacje rzadzOM? Wystarczy sie przyjrzec Studiom Filmowym w Hollywood, hi hi. Wygra The Savages. No co? Troche niespodzianek musi byc, ne? W koncy TVP zakupila jakies prawa do “transmisji”, ne?/

SOUND MIXING
THE BOURNE ULTIMATUM
NO COUNTRY FOR OLD MEN
RATATOUILLE
3:10 TO YUMA
TRANSFORMERS
(NO COUNTRY FOR OLD MEN, bo jak Didel kopie w ziemi to az dudni! Albo jak szyb WYBUCHA z wielkim HUKIEM!) {no niech będzie} /hi hi…moim skromnym zdaniem to Didel kopie w ziemi w “There will be blood”, ale co ja moge, ze ogladam filmy ze zrozumieniem, hi hi… PS StawiaMY na „No country for old men”?/

SHORT FILM -- LIVE ACTION
AT NIGHT
IL SUPPLENTE (THE SUBSTITUTE)
LE MOZART DES PICKPOCKETS
(THE MOZART OF PICKPOCKETS)
TANGHI ARGENTINI
THE TONTO WOMAN
(TANGHI ARGENTINI, tylko o nim cos-tam slyszalam) {a ja w ciemno wybieram At night hihihi, nic o nim nie słyszałam, żeby nie było} /Mozart, Hollywood lubi takie historie, czili jest nadzieja ....... w.....jak to tam bylo? Aha, czlowieczenstwo, czek/

BEST PICTURE
ATONEMENT
JUNO
MICHAEL CLAYTON
NO COUNTRY FOR OLD MEN
THERE WILL BE BLOOD
(KKK ma pewnosc co do jednego, to nie bedzie ani JUNO ani MICHAEL CLAYTON, a Emcia ma rowniez nadzieje, ze to nie bedzie NO COUNTRY....bo jak bedzie to dorbaldie rozpierducha i Hobbitu nie dostanO popcornu!!!) {Emciu… no to There will be blood! Bo na pewno nie Atonement!} /Didel, ament! PS zdecydowanie nagroda nalezy sie HalYnce, za caloksztal oraz liczbe klikniec, phi! Kategoria: REALITY SHOW, hi hi/

SHORT FILM -- ANIMATED
I MET THE WALRUS
MADAME TUTLI-PUTLI
MÊME LES PIGEONS VONT AU PARADIS
(EVEN PIGEONS GO TO HEAVEN)
MY LOVE (MOYA LYUBOV)
PETER & THE WOLF
(PETER & THE WOLF?) {Moya Lyubov?} /stawiam na Heaven, no co? Za to trafienie w pudlo z tOM oskarenkOM to sie HobbitOM nalezy troche nirwany, co?/

Pozdrawiam Druhny i lece do filmow.
PS Maszmunu, zdjecie parku przy Ksiazecej = cud!!!! Dziekuje brudnopisowo! Wspomnienia, ech....

PS # 9 Andorciu, no!!!!! Zasne dzisiaj spokojnie. Wreszcie!!!!
Ściana

Postprzez M.C. Pt, 22.02.2008 19:54

Dzien dobry bo deszczowy!!!

Najwazniejsze z najwazniejszych! Andorciu! Druhna ucaluje u usciska Malenstwo! Malenstwo jest WIELKIE! BUM! I Druhna, hihi, juz przestanie wycierac oczodoly z tego szczescia!

No taaaaak, po tej oskarence to KKK wszystko sie rozjasnilo, hihi. Scianu, a co Druhna takiej malej wiary?! Sztuczki to MY a nie NAM!
PS 3:10 to Yuma to jest CALKIEM DOBRY film! Westerny gorO! I nawet lapie za serce, i nie jest beznadziejnie denny, bo w panu RussieC przy koncu odzywa sie cieniutki glos sumienia przeciwnie niz w JavierzeB. Ale trupy padajO gestO uhmmmm, uhmmmmm.

PS Bronia, potwierdzam podiumowe wywody Druhny Sciany. Wg madrego
goscia z NYT, zabijcie ale nie pamietam jego imienia, ktory siedzi w filmach od wiekow calych, 2007 to byl wlasnie rok na antiheroes.
PS#9 I zeby nie bylo! Moje typy oskarowe oglosilam zanim on oglosil swoje typy! Wiadomo! Nawet NYTimowcy czytajO HalYnke! Ja z reguly nie czytam zadnych prawie recenzji! BUM! Hihi, robie wyjatek dla Motyla tfu Skafandra, tfu "gowna z Europy".

Uciecho, to to siup! Czekamy na picturenke-foodenke z Sonomy! A co ten masaz tak slabo dziala na zaraza? Auuuuu...

Spadam Druhny, bo pieronski piatek.

PS Tak sie zastanawiam jak Maszmunu sie podlaczy do Nocy Oskarowej w tej Bialowiezy...

PS Psssssst Teremi, moze by przemycic jakas dumke do Halynki ze stepow Ukrainy? Nikt nie zauwazy...., albo inaczej, w nawiasach nikt jej nie rozpozna, hihi.

Dobrego weekendu!
M.C.

Postprzez teremi Pt, 22.02.2008 20:01

Pssssttttt....Emciu - Dumka przemycona, ale jak będą lecialy w-czapy i bumerangi, to Twoja wina
(myślisz, że nikt nie zauważy?)

Dumka

Rzeka ciągle, choć powoli
Wpada w sine morze,
Szuka Kozak swojej doli,
A znaleźć nie może.
Szedł, gdzie wicher go powionie,
Gdzie poniosą oczy,
Rozegrało się serce w łonie,
Szeptał duch proroczy:

"Po co gonisz się za marą,
Gdzie cię oczy wiodą?
Rzucasz ojca, matkę starą
I dziewczynę młodą.
W cudzej stronie -- cudzy wszędzie
Wiarą i językiem,
Tam zapłakać z kim nie będzie
I pogwarzyć z nikiem."

Fale morskie! płyńcie w pole
I brzegami trzęście,
Kozak marzył spotkać dolę,
A spotkał nieszczęście.
Już żurawie powracali,
W domu wytchnąć mogą,
Kozak płacząć poszedł dalej
Swą ciernistą drogą.
(Petersburg 1838 T.Szewczenko, w tumaczeniu W.Syrokomli)
teremi

Postprzez M.C. Pt, 22.02.2008 20:04

Hihi, psssssst.....Teremi! Nie takie dumki sie przemycalo! Dziekuje!
M.C.

Postprzez iwna Pt, 22.02.2008 20:10

serce w łonie ? hm...

było
serce w plecaku
serce na dloni
wyskoczyło serce ze strachu
serce na ławce gupiej elce
serce Matki /gorki czy cóś/
....w łonie już jest? o rany 8) :)
iwna

Postprzez Ściana So, 23.02.2008 00:56

Emciu - ten gosciu z NYT to David Carr? Zgadza sie?

PS Oooooo, dumka. Emciu szczekac, czy Druhna juz gotowa z wlasnym nawiasem?

Iwna - jasne, ze jest serce w lonie. Male serce dziecka bijace w lonie matki-kury.

Pozdrawiam Wszystkie Druhny. (Sowus, gdzie jestes? Wylaz, no!)
Ściana

Postprzez Ita So, 23.02.2008 01:35

Teremi tu jedna dumke juz przemycila.

Ja tez dzis za "przemytniczke" z Ukrainy robie

http://www.youtube.com/watch?v=J_GmIMnQ4Rg

To tak a propos SERCA, a nawet dwoch...

(a swoja droga na Druhny tez tam czekaja...)
Ita

Postprzez iwna So, 23.02.2008 01:47

Ściana napisał(a):
Iwna - jasne, ze jest serce w lonie. Male serce dziecka bijace w lonie matki-kury.

no chyba tylko to tornado za oknem może usprawiedliwić aż tak poważne me niekojarzenie w temaci łona . oj fstyt fstyt ty iwno-matko-babko-kuro !!!

dzięki Ściano za trzymanie ręki na ło.. , tfu! pulsie !!

:D
iwna

Postprzez GrejSowa So, 23.02.2008 11:18

Pozdrowienia od Maszmuna z Puszczy Białowieszczańskiej!!!

Aha, wczoraj około południa dostałam od Maszmuna pierwszą fotkę z podpisem "Puszcza już". Byłam pewna, że chodzi o migrenę, hi hi... no i się ucieszyłam. Dopiero potem mnie oświeciło aocochodzi. Taki to człowiek zakręcony na robocie, od pogody i wogle...

Puszcza już
Obrazek

Tea time
Obrazek

P.S. Wczoraj obejrzałam "Away from her"... Kurna, nie daj mi Boże kiedykolwiek zapomnieć kim Druhny sOM i jak się nazywajOM...
GrejSowa

Postprzez Rfechner So, 23.02.2008 11:21

Sowus , a ja jestem pod wrazeniem :Zielonej Mili ".Ogladalam wczoraj ......
Rfechner

Postprzez GrejSowa So, 23.02.2008 12:31

Maszmun właśnie mi przysłał pociąg... Na moje sowie oko, to jest pociąg do Druhen, ekhm, ekhm... a może do Holywood...?

Obrazek
GrejSowa

Postprzez GrejSowa So, 23.02.2008 13:51

i taka sowie chatka...

Obrazek
GrejSowa

Postprzez Bromba So, 23.02.2008 18:55

PUSZCZA JUZ, JESTEM W SADZIE, hi hi! Dobry wieczór!

No no, Maleństwo jest, Sowa jest, Ściana bywa, Emcia na posterunku, dumki, hulanki, oskarenka - fajowo!

A ja obejrzałam Juno, antihero, czek. Taka Litlle Miss Sunshine 10 lat później, co ne? Przez pół filmu pod deklem archidiecezja kłóciła mi się z Albertą, ale potem już się śmiałam i przeżywałam, co małolata zrobi z ciążą i w ogóle. A co na to matki-kury, ja się pytam!? Luz?

Wygląda na to, żeśmy się zmówiły z tymY aparatami, bo ja nabyłam swoje maleństwo w środę. Ale zamiast, jak Maszmun, wyjść w plener słonecznego dnia, to siadłam i studiowałam instrukcję obsługi. Ludzie! W związku z tym nie zakwalifikowałam jeszcze nic do pokazania, chyba że próbkę z ćwiczeń, Druhny sobie skrolują, jak wierszenki.

Sepia, format 16:9, z lampą:
Obrazek

Cjano-coś tam, bez lampy:
Obrazek

Tryb chyba muzeum, kolory żywe, bez lampy:
Obrazek

Może być aparatek? Nie wiem, czy to widać, ale już się zastanawiam nad zakupem statywu – T. miał rację!

Wszystkie Druhny pozdrawiam bardzo i spadam do filmów, w AWAY FROM HER nikt nikogo bez sensu nie zabija, mam nadzieję...?
Bromba

Postprzez teremi So, 23.02.2008 19:01

Bromba aparatek jak aparatek ale jakie zdjęcia!

a ja w ramach oskarenek... stare, niezmiennie piękne "La dolce vita" pana F.F. z panem M.M. i panią A.E w rzymskiej fontannie (pan M.M. był tam malo efektownie i krótko, to go pomijam)
czy ktoś wie dlaczego stare filmy wciąż ogląda się z przyjemnością?
pozdrawiam Druhny
teremi

Postprzez M.C. So, 23.02.2008 20:35

Teremi, bo stare filmy sa genialne!

Jeszcze oskarowo mam dla Druhen rozmowy z kilkoma pretendentami (po angielski niestety, ale dobre! Terry Gross rules!), sluchalam w piatek.
http://www.npr.org/templates/rundowns/r ... p?prgId=13
PS Scianu, tak to chyba pan Carr, a co Druhna go zna? Hihi. Sluchalam go tez na NPR ale nie moge teraz znalezc...Sorry....

Bronia, ja Juno odebralam jako slodko gorzki film..., nie zglebialam sie w sedno problemu, i nie bardzo chce wiedziec co Juno bedzie czula za lat powiedzmy dziesiec...A jako matke-kure to mnie specjalnie historia Juno nie dziwi, zycie, ne?

Sowus, dzieki za zdjecia z Bialowiezy. Cudny samowar! A znajac Maszmuna to pewnie juz kupil recznie dzierganO serwete, hihi. Ta chatka to zdecydowanie nie odbiera Nocy Oskarowej...

I ta....no....DUMKA!!!

Dumka (brudnopisowo to ja powiem, ze jak zobaczylam te dumke to az mi sie oczodoly zaszklily ze szczescia! Ech dumka ta dumka....)

Rzeka ciągle, choć powoli(Albercia pyta czy z tego wersu jest moze widok na rzeke drozdzy. Nie przepychaj sie Alberciu, bo widok nie dla ciebie, hihi, jeszcze wpadniesz i cie drozdze pochlonO!)

Wpada w sine morze,(a morze na to wpadanie co? Wzburzylo si choc troche czy dalej faluje jak falowalo?)

Szuka Kozak swojej doli,(hihi, no od razu widac, ze ten Kozak to nie Sokol, bo mu oczodol szwankuje.
Ita...pssssst....dziekuje osobiscie za dumke na dwa serca, hihi, Druhny nie otwieraja linku od Ity! PS OSKAR dla Dumki na dwa serca!)

A znaleźć nie może.(....step szeroki a glodnych Hobbitu wiela....., no i si dola zabyla)

Szedł, gdzie wicher go powionie,(a to tak obfurkal step doobkola...., zdac si na wicher, ot kozacka fantazja!)

Gdzie poniosą oczy,(ali ciekawosc widokow mu sie ostala ws poniewieranyhch oczodolach!)

Rozegrało się serce w łonie,(hihi, Scianu, Druhna mi tu wyjasni, czy tem Kozak to byla mozi Kozaczka w przebraniu? I do tego przy nadziei? PS Druhny slucham "One thousand splendid suns" i chyba nie skoncze....Czy one nie wsiada do tego autobusu? Ja nie mam sily na samosady nad kobietami!)

Szeptał duch proroczy: (nie mylic Ducha Proroczego z KKK! Duch Proroczy dopiero pobiera nauki u KKK. Jeszcze mu DUZO do przepowiadania przyszlosci brakuji....)

"Po co gonisz się za marą,(Druhny pozwolO Mara, stepowa kuzynka Alberty, straszna chlopczyca! Tylko kunie i kunie!)

Gdzie cię oczy wiodą? (Druhny w tym roku to ja chyba skocze do Lwowa. No co? Cale forum juz bylo, przetarlo szlaki, to tera pora na Emcie!)

Rzucasz ojca, matkę starą (eeeee tam rzuca. Przyjedzie w odwiedziny! Kazdy Kozak lub Kozaczke gdzies kiedys wracajO do gniazda)

I dziewczynę młodą.(no coz...serce nie sluga, moze mloda nie byla przywabliwa? A tam Mara szaleje na stepie..., to Kozakowi w to graj, czili hulaj kozacko duszi!)

W cudzej stronie -- cudzy wszędzie(emigrant! Swoj w HalYnce!)

Wiarą i językiem, (hihi, dobre! Wiara taka, ze Archidiecezja zalamuji rece, a jezyk taki unikatowy, z literowkami. Czili samo zycie emigracyjne! BUM!)

Tam zapłakać z kim nie będzie (no chyba ze z siurgajacym deszczem...)

I pogwarzyć z nikiem."(hihi, z nikami to ja gwarze w HalYnce! Duch Proroczy w koncu trafil w piatke!)

Fale morskie! płyńcie w pole (fale morskie plus pole, to jak bumcydydy bedzie krajobraz po tsunami!)

I brzegami trzęście, (az figi pospadajO!)

Kozak marzył spotkać dolę,(Dola, nie mylic z Lola, to psedonim Mary, tej stepowej kuzynki Alberci od kuni)

A spotkał nieszczęście.(a TO si skad przyszwendalo? Bardzo mi niemilo bylo pana poznac, na mnie juz czas zegnam!)

Już żurawie powracali,(wakacje juz tuz tuz! Bilety trzeba bukowac!)

W domu wytchnąć mogą,(co to jest wytchnenie w domu? KONKURS!)

Kozak płacząć poszedł dalej (ot malanka z tego kozaka, beksa jedna w dodatku!)

Swą ciernistą drogą.(ale za to jakie roze piekne zakwinO jak przyjdzie pora roz! PUENTA!)

(Petersburg 1838 T.Szewczenko, w tumaczeniu W.Syrokomli)+(pssssst tekst przemycony przez Druhne Teremi, bless her heart. Emcia, ja tylko wpadlam z nawiasem dla kamuflazu.)

Dobrego dnia, a ja hajda na projekty!
M.C.

Postprzez M.C. So, 23.02.2008 20:38

Sowus, mach, mach, na ABBE wpadne PO projektach! PA.
M.C.

Postprzez GrejSowa So, 23.02.2008 21:25

Mach, mach, Emciu, po projektach to już będzie po ptakach, czili będę spać!

Druhny się jutro trzymajO i pilnujO dywanu, zwłaszcza, gdyby się okazał być dywanem latającym! Na dyżurze oskarowym mnie nie będzie, gdyż będę w tym czasie chrapać pod kołderkOM. Nagrywać nie będę, gdyż nagrywarka jak się włączy w środku nocy, to może mnie przyprawić o zawał, a ja mam przed sową ciężki tydzień. I tak wiadomo kto wygra - najlepszy, w każdym razie mam taką nadzieję. Ja, jak przytomnie stwierdził mój szef, na pewno oskara nie otrzymam, gdyż nawet nie byłam nominowana, phi! Nie w tym roku, to może w przyszłym. Prawdę mówiąc, i niech się Druhny na mnie nie obrażajO, to mało mnie ten cały hollywoodzki blichtr teraz obchodzi, kto wygra i który będzie w kolejce do kasy, mam ważniejsze sprawy na sowiej głowie. To tylko film. Prawdziwe życie jest poza dywanem, nie wiem...może pod dywanem...a tam za prawdziwą krew, pot i łzy nikt oskarów nie rozdaje ani czeków, co nie przeszkadza mi oczywiście lubić filmy. Ścigać się jednak z DruhnaMY w ich oglądaniu nie będę, bo w moim aktualnym stanie to jak nic bym się znalazła na OIOM-ie, a i tak nie mam z DruhnaMY specjalistkaMY żadnych szans. Ja się tylko dziwię, dlaczego Bolek i Lolek nigdy nie otrzymali Oskara... Typować nie będę, bo obejrzałam raptem trzy z nominowanych filmów, no to z czym do Druhen, ne? Nie ma o czym gadać. Będę sowie oglądała na spokojnie, w miarę możliwości, bez względu na werdykt szanownej akademii, natomiast z uwzględnieniem moich prywatnych sowich gustów. Spadam, ale nie do filmów, tylko prosto do łóżka, bo sen to wypoczynek, a wypoczynek to zdrowie i najlepszy kosmetyk dla sów. Wrócę jak gorączka oskarowa spadnie i jak moja, osobista spadnie też, czego oczywiście sowie życzę.

Dobrego, Druhny!
GrejSowa

Postprzez Ita So, 23.02.2008 23:23

Choc raz zdazylam krotko po Emci, z wierszenka...

I ta....no....DUMKA!!! ||żeby nie powiedziec „ICIA – wierszenka”, czyli I ta ....DUMKA ||

Dumka (brudnopisowo to ja powiem, ze jak zobaczylam te dumke to az mi sie oczodoly zaszklily ze szczescia! Ech dumka ta dumka....)||a mnie się zaszklily, ale z tesknoty...za dumkami, które mama spiewala||

Rzeka ciągle, choć powoli(Albercia pyta czy z tego wersu jest moze widok na rzeke drozdzy. Nie przepychaj sie Alberciu, bo widok nie dla ciebie, hihi, jeszcze wpadniesz i cie drozdze pochlonO!) ||taka nie „bystra woda”, tylko „leniwa”, jak to na nizinach bywa||

Wpada w sine morze,(a morze na to wpadanie co? Wzburzylo si choc troche czy dalej faluje jak falowalo?) ||znam taka rzeke, która wpada w morze...Piasnica się nazywa, widzialam tez rzeke wpadajaca do jeziora Dab. W obu przypadkach rzeka przynosi do „duzej wody” piasek i w takim miejscu robi się ...mielizna||

Szuka Kozak swojej doli,(hihi, no od razu widac, ze ten Kozak to nie Sokol, bo mu oczodol szwankuje.
Ita...pssssst....dziekuje osobiscie za dumke na dwa serca, hihi, Druhny nie otwieraja linku od Ity! PS OSKAR dla Dumki na dwa serca!) ||bo tu w HP tylko taki na „oskarowy” wieczor Kozak, ale TAM na „ukrainskim szlaku”, to dopiero Kozak z pieknymi oczodolami szaleje||

A znaleźć nie może.(....step szeroki a glodnych Hobbitu wiela....., no i si dola zabyla) ||bo może zle szuka ?||

Szedł, gdzie wicher go powionie,(a to tak obfurkal step doobkola...., zdac si na wicher, ot kozacka fantazja!) ||u mnie wczoraj w nocy taki wicher wial, ze nawet ...KOTA na dwor wypuscic zal, a co dopiero KOZAKA||

Gdzie poniosą oczy,(ali ciekawosc widokow mu sie ostala ws poniewieranyhch oczodolach!) ||jak ten ... cygan, co „nadancingu” gral...||

Rozegrało się serce w łonie,(hihi, Scianu, Druhna mi tu wyjasni, czy tem Kozak to byla mozi Kozaczka w przebraniu? I do tego przy nadziei? PS Druhny slucham "One thousand splendid suns" i chyba nie skoncze....Czy one nie wsiada do tego autobusu? Ja nie mam sily na samosady nad kobietami!) ||czy Druhny slyszaly, co pewien polski eurodeputowany sadzi o zamianie rol mesko-damskich ?||

Szeptał duch proroczy: (nie mylic Ducha Proroczego z KKK! Duch Proroczy dopiero pobiera nauki u KKK. Jeszcze mu DUZO do przepowiadania przyszlosci brakuji....) || trudno być prorokiem w K-R||

"Po co gonisz się za marą,(Druhny pozwolO Mara, stepowa kuzynka Alberty, straszna chlopczyca! Tylko kunie i kunie!) ||Jak Horpyna jakas !||

Gdzie cię oczy wiodą? (Druhny w tym roku to ja chyba skocze do Lwowa. No co? Cale forum juz bylo, przetarlo szlaki, to tera pora na Emcie!) ||nie cale, nie cale...||

Rzucasz ojca, matkę starą (eeeee tam rzuca. Przyjedzie w odwiedziny! Kazdy Kozak lub Kozaczke gdzies kiedys wracajO do gniazda) ||a szczególnie Kozaczatka – KOCHANE MALENSTWA, prawda An-doro ?||

I dziewczynę młodą.(no coz...serce nie sluga, moze mloda nie byla przywabliwa? A tam Mara szaleje na stepie..., to Kozakowi w to graj, czili hulaj kozacko duszi!) ||a jak wroci, to mloda już nie taka mloda będzie||

W cudzej stronie -- cudzy wszędzie(emigrant! Swoj w HalYnce!) ||macham do Was Druhny-Emigrantki, tu na stronach HP macie SWOJE (NIE-cudze) miejsce||

Wiarą i językiem, (hihi, dobre! Wiara taka, ze Archidiecezja zalamuji rece, a jezyk taki unikatowy, z literowkami. Czili samo zycie emigracyjne! BUM!) || jezykiem bez ogonkow trudno pacierz mowic !||

Tam zapłakać z kim nie będzie (no chyba ze z siurgajacym deszczem...) ||nono, niech Druhna nie chlipie ! Mogę podac chusteczke ?||

I pogwarzyć z nikiem."(hihi, z nikami to ja gwarze w HalYnce! Duch Proroczy w koncu trafil w piatke!) ||chyba, ze na gadu-gadu z jakas inna Druhna-Emigrantka, albo i z K-R||

Fale morskie! płyńcie w pole (fale morskie plus pole, to jak bumcydydy bedzie krajobraz po tsunami!) ||cos dla SCIANY !||

I brzegami trzęście, (az figi pospadajO!) ||musi tornado ||

Kozak marzył spotkać dolę,(Dola, nie mylic z Lola, to psedonim Mary, tej stepowej kuzynki Alberci od kuni) ||marzyl o DOBREJ, a spotkal ZLA||

A spotkał nieszczęście.(a TO si skad przyszwendalo? Bardzo mi niemilo bylo pana poznac, na mnie juz czas zegnam!) ||Poszlo ! A kysz ! ||

Już żurawie powracali,(wakacje juz tuz tuz! Bilety trzeba bukowac!) ||przylatujcie, przyjezdzajcie ...CZEKAMY !||

W domu wytchnąć mogą,(co to jest wytchnenie w domu? KONKURS!) ||czasem trudno w domu wytchnac ||

Kozak płacząć poszedł dalej (ot malanka z tego kozaka, beksa jedna w dodatku!) ||a na takiego silnego chlopa wygladal na tym koniu ! ||

Swą ciernistą drogą.(ale za to jakie roze piekne zakwinO jak przyjdzie pora roz! PUENTA!) ||ale pierwej TULIPANY – u mnie już prawie sO||

(Petersburg 1838 T.Szewczenko, w tumaczeniu W.Syrokomli)+(pssssst tekst przemycony przez Druhne Teremi, bless her heart. Emcia, ja tylko wpadlam z nawiasem dla kamuflazu.) ||Ita – przemytniczka dziekuje Druhnie Teremi – przemytniczce, za „kozacza” DUMKE||

Sowus, zdrowka zycze !
A nie martw sie, ze przespisz "oskarowa noc".
Ja w ubieglym roku ogladalam, ale przysnelam sobie kilka razy w czasie transmisji "na zywo".

W tym roku zamierzam z Druhnami w HP troche posiedziec ale, jak mnie sen zacznie morzyc, to ..nie bede sie bronila...

Do jutra, Druhny !
Ita

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne