przez Ściana So, 13.06.2009 10:54
Che HalYnko!
"Жди меня" /powiedziala Wierszenka, zdecydowanie i kategorycznie – Moja Ulubiona Kuzynka Alberci, MUKA, czek! PS Bierzemy Muke do wierszenek?/
Жди меня, и я вернусь. (wczoraj na ten przyklad Daisy wydostala sie na ulice i sama wrocila pod drzwi. Dorbaldie zawal jak ja zobaczylam cala i zdrowa, cala szczescie, ze to nie byla godzina szczytu...) /powiedziala Druhna Sciana i ..... wrocila, a jak, z w-czapOM! Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok, czek! PS wypisz-wymaluj Daisy!/
Только очень жди, (pan Fizyk proszony do pomiarow czekania. Albercia chce wiedziec czy istnieje czekanie optymalne.) /bo mozna szczekac i SZCZE-KAC, a jak! Swiete Drozdze, na drugOM nozkie! PS Bronia, a jak nie-WarszaFka mowi na „nozkie”?/
Жди, когда наводят грусть (deszcze niespokojne...tra la la la la...wojna tu wojna tam...KTOS sie na kazdej wojnie bogaci...taki smutny wniosek po obejrzeniu "International") /w imieniu Druhny Bronki, ih ih, dziekuje bardzo za tekst oryginalny. I terA mnie dopierO naszlo – sama sie prosilam o to ADHD w postaci „Жди”. No nic to! Bronka! Co Ci do balona przyszlo, zeby prosic Teremi o ten tekst, ih ih. PS Teremi, Druhna pozdrowi Pana Okuliste. To pisalam ja: ScianU, we wlasnym nawiasiku/
Желтые дожди, (czy to deszcze znad rowniny chinskiej przywialo dzis do wierszenki?) /jak nic, idzie koniec swiata. Emciu, sOM skojarzenia i SKOJARZENIA, ne? PS Pan Fizyk juz rwie sie do rzezbienia medalu z kartofla/
Жди, когда снега метут, (Kangurzyco!!! HOP! HOP! Jaka u Ciebie prognoza pogody?) /Kangurzyco!!! HOP! HOP! Nie udawaj, ze nie czytasz wierszenek, hi hi i wyjdz spod zaspy, tfu, bledzika/
Жди, когда жара, (oj...wiedzialam, ze lepiej sie nie smiac z deszczu u Kangusi w tej wierszence, kazdy musi swoje odszczekac...) /nie zapominajmy o teczy! Wszystkie kolory zycia, jak na ForumU/
Жди, когда других не ждут, (a to mi sie nie podoba! Czekajacy wszystkich krajow laczcie sie!) /a co z tymi, na ktorych nikt nie czeka? Albo z tymi, ktorzy na nikogo nie czekaja? Bronka, co Ci przyszlo do balona, zeby prosic Teremi o ten tekst? Ih, ih/
Позабыв вчера. (no...moze ktos potrzebowal przerwy od czekania, ne? Wczoraj zapomnial dzisiaj nazad bedzie czekal. Tez sie liczy! Czy nie?) /a na cholerkunie takie czekanie z przerywaniem? ADHD ma, czy jak? Luuuudziee, toz zeby sie doszczekac, to najpierw trzeba sie naszczekac. A Druhny to by tak chcialy myk-myk i juz. Gdzie sie podzialy te swiete czekania na list napisany odrecznie? Albo te tesknoty troczkowych za wierszenka, auuuuc!/
Жди, когда из дальних мест (swiat sie teraz taki maly zrobil. Wszystko dzieki interentowi. Nie darmo mianowali go cudem swaita!) /zaraz po Alberci, czek! A dzieki takiej Alberci, to zycie, czili cud swiata, zaraz nabiera kolorow teczy/
Писем не придет, (phi, bo oprocz pisania postow to jeszcze jest burdel w realu!) /oraz rozpierdOcha rozpierdUch, ooooouuuuu, zawyla rzecz jasna, Albercia/
Жди, когда уж надоест ("надоест"? Kurnaola, gdzie jest moj slownik rosyjsko-nasz?) /Daisy zjadla? PS Tlumaczki z UN juz biegnO i tlumaczO, ze Надоесть: стать скучным. Czili po naszemu, Emciu, to bedzie „sick and tired of waiting”, ze nawet Swiete Drozdze nie pomogO/
Всем, кто вместе ждет. (a owszem! Jak czeakac to nie indywidualnie!) /a jak sie zakochac, to tylko we dwoch? I kto mi wmowi, ze kiedys-gdzies to nie bylo wolnosci slowa w sprawie wolnej milosci?/
Жди меня, и я вернусь, (jak to mowia starzy Polacy wiara, a od wiary do czekania tylko krok, gory przenosi!) /eeee tam, poszczekam i sama gora przeniesie sie, co to ja Matki Natury nie znam?/
Не желай добра (hihi, i jak to mowia w Hameryce, skoro juz tak lecimy przypowiedniami etnYcznymi..., be careful what you wish for it might come true...i vice versa) /albo „don’t wish too hard, you might get what you want”, hi hi. Albercia juz chciala zapytac jaka jest roznica pomiedzy „wish” i „want”, ale na szczescie rozowe klipsy tlumaczek z UN odwrocily jej uwage od tego filozoficznego mundrowania w wierszence/
Всем, кто знает наизусть, (bo sO czarne kule i TECZOWE czarodziejskie kule! HA!) /a i tak wygrywa Nasza Wlasna Kredensowa – Krysztalowa!/
Что забыть пора. (przyznam ze podoba mi sie ten wers...taki zyciowy...Slucham teraz opowiesci o 90-paro letnim gosciu ktory wspomina lata mlodosci spedzone w cyrku jako weterynarz...Przeszlosc pamieta calkiem calkiem, terazniejszosc jednak za mlga zapomnieniea...) /Pan Fizyk to ma odwrotnie – przeszlosc wrzucil do klomby i zajal sie badaniami nad terazniejszosciOM. I to dopiero jest madrosc zyciowa. PS Hobbitu zdecydowanie sOM z cyrku, czek!/
Пусть поверят сын и матC (a to sabaki!) /nie zebym sie zaraz czepiala w imieniu Bronki, ih ih, ale poprosze o Puszkina bez literowek. Teremi! HOP! HOP!/
В то, что нет меня, (lornetke im pozyczyc! BedO patrzec jak Koreanczycy z Poludnia na Koreanczykow z Polnocy. Nie zebym sowie zarty w tym wersie robila czy cos. Jak widze takie zdjecia to mnie dreszcz przechodzi! MR Kim Jong-il lets bury that river!!! Ze juz o uwolnieniu hamerykanskich dziennikarek nie wspomne...) /что нет меня w tej polYtycznej rozpierduchU, Sowus swiecie mowila, zeby byl szlaban na tematy polYtyczne, amenT. PS Sowus, super film! Dzieki wielkie, koreanskOM czapkOM (made in China, to si wi) do Matki Ziemi/
Пусть друзья устанут ждать, (a przeciez mi zal, ze u drzwi nie pojawi sie Puszkin...tra la la) /PUSZKIN! PUSZKIN! PUSZKIN! Jak Albercie kocham, bierzeMY Puszkina do wierszenek! Teremi, Druhna przestanie igrac z komputerem i wezmie sie za oryginalny tekst! Toz ludzie czekaja z klikaniem, ne?/
Сядут у огня, (Druhna Teremi nuci kotkowi arie z Eugeniusza Onegina po piecem. Teremi jak "Twoj" kotek sie wlasciwie wabi?) /Teremi, to moze tak tej Kici puszczac plyty z nagranymi odglosami burzy? Kicia do szafy, Druhna na szezlong i dawaj wertowac ksiazki z tekstami-co-to-moga-sie-nadac-na-wierszenke?/
Выпьют горькое вино (KTO wsypal do tego wina cyjanku?! Hobbitu...WYLAZIC!) /ciiiiiii..... z gory uprzedzam, ze to nie bylo cyjankowe winko Kangusi!!! Kanguniu! Ilez mozna szczekac na Twoje wystapienie po winku? No dobra, przyznam sie – NIE marzy mi sie wyjscie Kangurzycy. (hi hi...ja i tak wiem, ze Ona nie da sie nabrac na to „nie marzy”. Jak wywolac Kangurzyce, KONKURS!/
На помин души... (no to ja egoistycznie i egzaltowanie powiem, ze oddetchnelam bo wczoraj bylo zakonczenie roku szkolnego...Ufff...Teraz dopiero wezme sie za labirynty lezace odlogiem od prawie roku, hihi, wkleic liste?) /dawaj! Zrobimy z niej wierszenke i zaraz sie zrobi weselej!/
Жди. И с ними заодно (...to fakt labirynty nie zajac...Dlatego machnelam wierszenkU!) /tylko jednOM? PS To kiedy bedzie pozegnalna knotenka?/
Выпить не спеши. (jak to? Nie pijemy wina za kolegow?) /ale ze co, bo sie pogubilam (ih ih, ja sie pogubilam, dobre!)? Za wertepy sie nie napijemy? Na drugOM nozkie!/
Жди меня, и я вернусь, (a co Druhny tak ido i ido w tej procesji na okolicznosc Bozego Ciala, ze ich ani widu ani slychu? Ze tak walne z grubej rury...Bronia, a Julek sypie kwiatki czy dzwoni dwoneczkami?) /Bronka wylaz z klomby i dawaj nawiasik/
Всем смертям назло. (taaaak...kiedys to byli gieroje, teraz to juz tylko zostali superheroes...PS Pan Spielberg wypuszcza nowy film z transformerami! Druhny slyszaly? Zajawka wbila mnie w fotel dorbaldie, choc Na PRAWDE nie lubie takich filmow...Ale juz teraz przepowiadam Oskara za efekty specjalne! BUM! Druhny sowie zanotuja...Prawdziwa krysztalowa kula wypatrzy Oskara zanim jeszcze film zobaczy swiatlo dzienne!) /slyszaly, slyszaly, a nawet widzialy trejlera. Emciu, to co? Robimy nasze nominacje do Oskarow? PS Emciu, u Druhny 19 czerwca wchodzi nowy film W.Allena (premiera w NYC juz byla). „Whatever Works”, szczekamy na recenzje. Moze byc w wierszence. Wierszenka zdecydowanie wygra Oskara Oskarow, BUM i zadne tam auc!/
Кто не ждал меня, тот пусть (wchodzi na czarnO liste jak bumcydydy i jak mi drozdze mile! Dobrze mowie?) /a jak! W koncu trzeba siebie lubic najbardziej i za soba samOM najbardziej tesknic, ne? Dobrze mowie?/
Скажет: - Повезло. (z dna gada! Dac mu trampoline!) /bardzo przepraszam, ale wedlug tlumaczek z UN, to zdecydowanie i kategorycznie nie gada z dna, ani z trampolYny.....raczej jakby przemawial na forumowym podium, ih ih/
Не понять, не ждавшим им, (no taka prawda oczywista...los nas czekaniem nierowno obdarzyl..., hihi, a jeszcze co niektorym dolozyl ADHD i to juz jest proba ognia! Hihi...) /ihhhhhhhh, jedno wielkie ihhhhhhhh! I taka jest wlasnie roznica pomiedzy „wish” i „want”, jest weekend, czek. Szlaban obowiazuje/
Как среди огня (no przeciez mowie, ze wsrod ognia!) /jedna laleczka wUdU, druga laleczka wUdU.... laleczka, rodzaj zenski, ale i tak wiadomo aocochodzi w tym wersie, ne?/
ОжидB 0нием своим (tlumaczka wysiada w tym wersie...sorki, rosyjski u mienia szary, znaczi si kuleje, jako ten Szarik po przejsciach) /a wszystko przez te cholerne literowki, Teremi – w imieniu Bronki zglaszam reklamacje. Powinno byc „ozidanijem swoim”. Co poeta mial na mysli? No wlasnie, ze „ozidanijem swoim ty spasla mienia”, luuuuudzieee....przeciez wlasnie dlatego „Bronka” prosila Teremi o ten tekst. Puenta Puent, ze Krysztalowa Kula wysiada!/
Ты спасла меня. (uratowac nas moze tylko puenta!) /Puenta? Kuzynka Alberci? Hi hi/
Как я выжил, будем знать (napisze sie wierszenke wspomnienenke z podtekstami miedzywierszowymi i bedzie jak ulal! O!) /a poszla won! Rece precz od wspominenki, no chyba ze to bedzie wspominenka z cytatami z filmow/spektakli z KJ, no to Publisia zrozumie i wybaczy. Pokleczy sie trochU na grochu, tfu, dywanie i jakos to bedzie/
Только мы с тобой,- (tzn. ilu ich bylo na tym wygnaniu?) /luuuuuudzieeee, Emciu! Druhna mnie nie drazni, dobra? Druhna wojennych filmow typu „idO, idO, strzelajO, strzelajO, swirujO, swirujO, dalej idO....” nie widziala? Jasne, ze on pAszoł na wojne, a ona „żdała” jak ta gUpia, pseudo-feministka jedna!/
Просто ты умела ждать, (acha, umiela...a tych litrow drozdzy to nie porachuji...) /taaaaa......... a co sie wydarzylo pomiedzy tymi łykami swietych drozdzy to juz WOGLE temat na kolejnOM puszkinenke, czek! PS Teremi! HOP! HOP!/
Как никто другой. (podium! Medale! Przemowienia okolicznosciowe! Doczekalim do konca czekania! Uffff...) /PTSD! I to jest puenta! Wraca chłop z wojny. Wraca z PeTeeSDem, puenta!/
(Siemonow, 1941) + (Emcia, 2009) + (Che Sciana, 2009)
Milego weekendu, Druhny! Byle do wiosny! No co? U Kangurzycy zima, no to trzeba sie jakos podlizac, zeby moc potem karnac sie walcem, ne? Auuuuuuuc!